Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kedvezményezett átalakulás 3


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2022-11-13 14:07:03

Kedves Attila,

Ha jól értem a TAO tv a címben szereplő fogalmát, mindhárom feltételnek meg kell felelni.Ebből a c) pont az érdekes, miszerint
"az egyszemélyes társaság egyedüli tagjába, részvényesébe olvad be"

Ez azt jelenti, hogy ha egy 2 személyes Kft beolvad egy másik 2 személyes Kft-be, akiknek ugyanazok a tulajdonosai, az nem is lehet kedvezményezett átalakulás?

Másik kérdés, valós gazdasági oknak felel-e meg, ha a beolvadás oka egyrészt az egyik cég veszteségének szembeállítása a másik cég nyereségével, így összességében a saját tőke problémája megoldódna, másrészt az egyik cég tartozik a tulajdonosoknak, a másik cégnek meg a tulajdonosok tartoznak, ezeket szeretnék összevezetni?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-11-15 07:33:48

Kedves Ceasar,
- Nem jól értelmezi. Csupán azt jelenti, hogy a c) pontra hivatkozva nem lehet kedvezményezett (egyébként ez egy önálló jogcím, ebben az esetben nem vizsgálandó a)-b) teljesülése). De ha a), b) teljesül, akkor igen.
- Önmagában a nyereség-veszteség összetolása nem lenne valós gazdasági, kereskedelmi ok (ezt adóelkerülésnek hívják Art.1.§), viszont a fizetésképtelenséget elkerülendő, a kintlévőségek ezúton történő megszüntetése már igen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra