Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kedvezményezett tevékenységek?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

NextAudit 2020-03-23 09:52:35

Kedves Attila,
mi alapján tudom megállapítani, hogy a cég által gyakorolt (a Társasági szerződésben rögzített vagy a NAV által nyilvántartott) tevékenység beletartozik-e a most kedvezményezett járulékfizetővé nyilvánított ágazatba? Csak a főtevékenységet lehet nézni, vagy bármelyiket? A NAV által nyilvántartott vagy a Cégbíróságra bejelentett tevékenységek vehetők figyelembe (a kettő nem egyezik sokszor)?
Kell-e bizonyítanom hogy valóban gyakorolja azt? A cég munkavállalói jogállású könyvelője is beletartozik a kedvezményezett munkavállalók közé, vagy csak azok akik a konkrét tevékenységet végzik?
Köszönettel,
Zsolt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-23 19:31:19

Kedves Zsolt,
A szűkszavú rendeletből számomra az vezethető le, hogy nem az a fontos, hogy hol van bejelentve (egyébként egyenragú a mindkét helyen történő bejelentés, és az is természetes, hogy a kettő nem feltétlen egyezik), hanem az, hogy ténylegesen is ezt a tevékenységet végezze, függetlenül attól, hogy főtevékenység-e vagy sem. Még azt is megkockáztatom, hogy akkor is alkalmazható, ha szabálytalanul nincs bejelentve. Csak azon munkavállalók esetében alkalmazható, akik ténylegesen is ebben a tevékenységben vesznek részt, akár csak részben is (íg pl. a könyvelő is). Igen, ezt egy ellenőrzés során Önöknek kell tudni bizonyítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-24 08:36:04

A tegnap megjelent 61/2020.korm.rendelet pontosítja a 47/2020.rendeletet. Ennek alapján a kedvezményezett tevékenységet főtevékenységként kell ténylegesen gyakorolni, melynek fogalmát maga a rendelet tartalmazza. Jelen esetben főtevékenység az, amelyből származó bevétel a rendelet megjelenése előtti 6 hónapban eléri az összes bevétel 30%-át.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra