Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Képzési díj részletfizetése/ütemezése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19980531 2019-11-12 04:42:43

Kedves Attila, átvéve egy oktatási Kft-t, néhány kérdésben kérném a segítségét
A felnőttképzési szerződés díjfizetési része lehetőséget ad egyösszegű és részletenként történő befizetésre.
1. Ha egyösszegben történik a fizetés , a képzés megkezdésekor kiszámlázott árbevétel/ képzési díj elhatárolandó a képzés időtartama alapján.
2. Ha szerződés szerinti részletfizetés van, s eddig a részletek különszámlázása történt meg, az előírt határidővel, mint teljesítési nappal akkor a szerződésben szerepeltetni kell/ kellett volna, hogy "képzés megvalósítása teljesítési arányában történő ütemezés" alapján történik a részlefizetés, vagyis ez egyfajta részteljesítés. A gond az, hogy többféle részletfizetési konstrukciót enged meg a Kft.
3. Kedvezmények rendszere : sajnos nem csak jogcímhez kötött, szabályzatban /honlapon előírt kedvezményt találok a szerződésekben, hanem ad-hoc, egyedi kedvezményt magánszemélyek részére. Vagyis ebben az esetben felmerül , hogy a magánszemélynél képződő jövedelem. Köszönöm a segítséget, Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 16:54:22

Kedves Gabi,
1. Árbevételt csak a szerződésszerű teljesítéskor lehet elszámolni (azaz amíg a képzés nem zajlott le), addig csak előleg, a kötelezettségek közt a helye. Ugyanakkor a Szt. 28.§-a alapján azokat a szolgáltatásokat, amelyek a tárgy évben nem teljesülnek, azokat önköltségi áron készletre kell venni. Azaz nem a bevételt határoljuk, hanem a költséget veszükk készletre (összemérés számviteli alapelve).
2. A részteljesítés már árbevétel, de ebben az esetben nem elegendő egyszerű részletfizetést meghatározni a szerződésben, hanem a teljesítéssel arányos részteljesítést kell megfogalmazni.
3. Igen, egyetértek, aggályos a szabályzat nélküli, "ad hoc", személyre szóló egyedi kedvezmény.
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2019-11-13 18:26:07

Kedves Attila,
1. pontban írtakhoz szólnék hozzá, miközben jól értem amit írt, de én egyetlen egy felnőttképzési /oktatási Kft gyakorlatában nem találkoztam evvel a gyakorlattal ( oktatási költség. készletre vétele 1-2,-3 évre, vevőktől kapott előleg magas hányada..) A legnagyobbak is passzív időbeli elhatárolást alkalmaznak. De ugyanebben a sémában, egy féléves bérleti díj előre számlázása októberben, majd passzív időbeli elhatárolása sem állná meg a helyét, pedig napi gyakorlat. Mert ott sem teljesül a szolgáltatás októberben. Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 18:44:10

Kedves Gabi,
Elfogadom az érvelését, ugyanakkor az én olvasatomban ezt írja elő a Szt. Ha Ön mást lát alátámasztva a jogszabályból, akkor természetesen annak megfelelően járjon el.
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2019-11-14 05:27:36

Kedves Attila, azt hiszem abban tér el az olvasatom, hogy én a képzési szerződésre nem mint vállalkozási szerződésre( amelynél egyedül a vállalkozón múlik a tényállásszerű teljesítés, részteljesítés, s nem értelmezhető a diák aki soha nem fog levizsgázni...nem ül be órákra, holott az óra meg van tartva) nézek, hanem mint egy folyamatos szolgáltatásra, ami adott esetben 1-3 évig tart, a maga fizetési határidiővel. ( Pld. Amelyik hallgató soha nem vizsgázik le, akkor annál a hallgatónál soha nem könyvelhető árbevétel. s készleten "marad" a rájutó oktatási kts. Pedig folyamatosan teljesült részére a képzési szolgáltatás.) Vagyis a kötelmi jogon belül helyezem máshová a képzés mibenlétét. Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-15 04:46:28

Kedves Gabi,
Utolsó kiegészítésként azt jegyezném meg, hogy a képző nem azt vállalja, hogy mindenáron levizsgáztatja a jelentkezőt (annál is inkább, mert ez nem rajta múlik), hanem hogy leadja az oktatást. Ez pedig értelmezésem szerint csak akkor teljesül polgárjogilag (és egyben számvitelileg), ha már az utolsó oktatási órát is megtartották.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra