Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Késett számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

krita 2019-10-21 15:44:33

Tisztelt Pap Attila!
véleményét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban:

Az áfa törvény 153. §-a szabályozza a levonási jog gyakorlásának módját, az adóalap és a fizetendő adó utólagos csökkenésének elszámolását, illetve a levonható adó utólagos módosulásának elszámolását.

A paragrafus értelmezésében kérnék segítséget, megerősítést.


Kimenő számla esetében:
Abban az esetben, ha az eredeti számla sztornózásra, módosításra, helyesbítésre kerül, tehát az eredeti számlára hivatkozva kiállítanak sztornó, módosító, vagy helyesbítő számlát/számlával egy tekintet alá eső okiratot, és a fizetendő adó utólagosan csökken, vagy a levonható adó módosul (akár csökken, akár nő), akkor a módosító összeget abban az áfa bevallásban kell bevallani, amikor a bizonylat az adóalany rendelkezésére áll, és nem a módosító bizonylat teljesítési dátumának megfelelően?

Pl. Amennyiben egy áprilisi teljesítési idejű kimenő számlát októberben sztornóznak:

Eredeti számla teljesítési idő: 2019.04.15.

Módosító bizonylat: teljesítési idő: 2019.04.15., kiállítás dátuma: 2019.10.15.

A módosító bizonylatot az október időszaki áfa bevallásban vallom?



Ehhez kapcsolódóan kérném véleményét abban, hogy a késett beérkező számlákat melyik időszaki bevallásban kell bevallani? A két éves elévülési időn belül abban a bevallásban, amikor a bizonylat az adóalany rendelkezésére áll, a két éves elévülési időn túl pedig önellenőrzéssel a számla teljesítési idejének időszakában? A kétéves elévülési időn belül lehet-e önellenőrizni levonható áfa növekedése miatt, vagy az önellenőrzést csak a két éves elévülési időn engedi a törvény?

Pl. Amennyiben egy 2019. márciusi teljesítési idejű számla csak 2019. augusztusban áll az adóalany rendelkezésére, azt döntése szerint bevallhatja az augusztusi bevallásban, vagy önellenőrzéssel módosíthatja a márciusi bevallását?

Köszönettel
Kukuják Rita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-22 05:59:10

Kedves Rita,
1.Kimenő számla: igen, csökkenés esetén a módosító/érvénytelenítő bizonylat jogosultnak való átadásának időszakában szerepeltetendő az áfa bevallásban, jelen esetben észszerűen októberben.
2. Igen. A két éves időszakon belül is van lehetősége önellenőrzésre. Ugyanis a késett számla csak a levonási jog gyakorlásában korlátozta (és nem a levonási jogát érinti), de csak addig, amíg nincs kézben a számla. A példára igen a válaszom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra