Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Kft. + KATA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

villandi2 2021-02-24 19:25:05

Tisztelt Szakértő!
Tudom, hogy van már hasonló kérdés korábbról, de szeretném pontosítani a tényeket, mert egy tavaly hallott kreditpontgyűjtős előadásban nem volt egyértelmű. Az akkor elhangzott mondat valahogy így szólt: Ha valaki társas vállalkozás tagja, akkor csak a 25.000 forintos KATA-t választhatja. Igaz-e ez a mondat?
Ha valaki társas vállalkozás tulajdonosa, választhat-e mellé 75ezres KATA-t? Vagy egy másik esetben az egyszemélyes Kft. és a KATA-s vállalkozásnál is ugyanaz a főtevékenység, itt is maradhat az 50ezres KATA?
Válaszát előre is köszönöm,
Andi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-25 12:16:33

Kedves Andi,
Önmagában ez a kijelentés nem igaz. A helyes megállapítás az, ha valaki a társas vállalkozói jogviszonya mellett választ kata adózást (Bt. vagy ev), akkor katásként csak nem biztosított (25eFt) lehet. Mikor lesz valaki társas vállalkozóként biztosított? 1. ha ügyvezető tagja a cégnek, 2. ha megvalósul a személyes közreműködése és ezt nem munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban teszi, függetlenül a díjazás nagyságától vagy annak hiányától. Azaz egy csupán tag (nincs személyes közreműködése és nem ügyvezető) lehet főállású katás egy másik vállalkozásban, akár 75eFt-os tételes adóval is.
papattila

Szakértői hozzászólás

villandi2 2021-02-25 17:06:48

Kedves Pap Attila!
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Ez rögtön felvetett még egy kérdést: Az a főállású KATA-s egyéni vállalkozó, aki két éve alapított egy egyszemélyes Kft.-t, ott ügyvezető díjazás/munkaviszony nélkül, s továbbra is fizeti a havi 50e forintot, tulajdonképpen nem is biztosított? Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönettel,
Andi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-27 15:57:22

Amikor megalapított az egyszemélyes Kft-t, melynek alapítás óta ő az ügyvezetője, megbízási jogviszonyban, akkor a törvény erejénél fogva társas vállalkozóként létrejött a biztosítási jogviszonya, a minimálbér kötelező járulékaival. Az emelletti katás egyéni vállalkozásában ettől a naptól már nem főállású, azaz nem biztosított (25eFt). Ha nem így járt el, akkor visszamenőleg a bejelentéseket, bevallásokat módosítani szükséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

villandi2 2021-03-03 18:43:50

Köszönöm szépen!
Utolsó kérdés ezzel kapcsolatban: ha tulajdonos valaki egy kft.-ben, s nincs munkaviszonya ebben a cégben, lehet mellette főállású KATA-s? (Azt már csak félve kérdezem meg, biztos tudnom kéne: ilyen esetben a cégjegyzékben vezető tisztségviselőként szerepel a 13. pontban, csak a tisztsége tulajdonos, vagy máshol?)
Köszönettel,
Andi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra