Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Kft közfeladat


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

orszag77 2021-01-14 17:15:50

Tisztelt Szakértő!

A következő témában szeretném kérni a véleményét. Adott egy 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit kft, aki eddig minden az önkormányzat felé elvégzett tevékenységéről számlát bocsátot ki és fizette meg az áfát. Viszont most az önkormányzat azt tervezi, hogy köt a tulajdonában lévő kft-vel egy közfeladatokra ellátására szóló szerződést és a korábban számla ellenében végzett tevékenységeket a szerződés keretében végzi a Kft. Az ellenértéket az önkormányzat végleges pénzeszköz átadás formájában szeretné a kft-vel rendezni. A kft nevére jönnek a feladat ellátásával kapcsolatos számlák. A munka elvégzéséhez a dolgozók továbbra is az önkormányzatnál maradtnak és az önkormányzat által lehívott állami támogatásból fizeti a dolgozókat és a megmaradt összeget adja át a kft-nek. A kft ügyvezetőjének feladata az elvégzendő munkák koordinálása, tehát ő irányítaná az önkormányzati dolgozókat. Ez ebben a formában megvalósítható-e? Tehát a kft nem számláz, nem fizet áfát, így a bejövő számlái után sem igényli vissza az áfát. ÁFA szempontjából ez megvalósítható? Nem jelent áfa elkerülést?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Rókáné Ország Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-15 17:31:31

Kedves Szilvia,
Szerintem járható út, a közfeladatok ellátására átadott pénz végleges pénzátadásként könyvelendő az egyéb bevételek közt, az áfa-ban nem minősül ellenértéknek, így nem számlázandó (és az is helyes, hogy a Kft-nek ezzel kapcsolatban nem merül fel áfa levonási joga).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra