Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Kft tulajdonában az ingatlan


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Timcsi 2020-09-24 13:54:00

Kedves Szakértő úr!
Szeretnénk az alábbiakban tanácsot kérni! Egy magánszemély 20 évvel ezelőtt adásvételi szerződés keretében eladta a saját KFT-nek ahol a fenti magánszemély a tulajdonos és ügyvezető is az ingatlant. Az épület után a törvényi előírásoknak megfelelően számoltak el rá ÉCSÉ-t. Jelen esetben a fent nevezett magánszemély, mint ugye a KFt tulajdonosa most végelszámolással megszüntetné a céget egészségi problémák miatt. Ebben az esetben végelszámoláskor átszáll-e az ingatlan a magánszemély kezére, vagy pedig a társaság tulajdonába marad, és adófizetési kötelezettséget von maga után? Ebben kérnénk a segítségét.
Köszönöm szépen!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-24 15:16:28

Kedves Tímea,
Ha a végleszámolás befejeztekor az ingatlan a vállalkozás tulajdonában van, akkor az a felosztható vagyon részét fogja képezni (praktikusan a vagyonfelosztási javaslatban szerepelni fog, piaci értéken). Ha az ingatlanhoz áfa levonási jog kapcsolódott, akkor megszűnéskor annak piaci értéke után áfa fizetési kötelezettsége keletkezik a végelszámolt cégnek (az utolsó áfa bevallásban szerepeltetendő). A tulajdonos változás visszterhes illetékfizetést generál a tulajdonszerző magánszemélynél.
papattila

Szakértői hozzászólás

Timcsi 2020-09-28 11:12:00

Köszönöm szépen válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra