Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Kft ügyvezető tulajdonos elhalálozás öröklés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MPMK 2020-10-29 10:59:32

Tisztelt Szakértők!

Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önökhöz, hogy az egyik partnerünknél elég kellemetlen szituáció keletkezett az ügyvezető halálával kapcsolatosan, melynek a hagyatéki végzése is megszületett időközben.
Az ügyvezetőnek 60%-os tulajdonrésze volt, melyet a gyermekei 30%-30%-ban örököltek.
Az egyik gyermeke eddig is tulajdonos volt a társaságban és vitatja a testvére jogosultságát a korábbi eredmények tekintetében.
A kérdésem az osztalékkal/eredménytartalékkal kapcsolatos.
A cégnek van ~ 15 millió eredménytartaléka, melyet az örökösök osztalék formájában szeretnének felvenni utána pedig a cég eladásra vagy megszüntetésre fog kerülni. A kérdésem az osztalékkal kapcsolatos.
Amennyiben az osztalék jóváhagyásra került korábban viszont annak kifizetés még nem történt meg a halálesetig, abban az esetben is megilleti az örökösöket az osztalék arányos része? Ha nem, az elhalálozott tag részesedése, hogyan kerül elszámolásra?
Ha még nem történt meg az osztalék jóváhagyása, viszont most jóváhagyásra kerül, abban az esetben már az örökösöket is megilleti az osztalék? Tudomásom szerint igen.
PTK - -3:185. § [Az osztalék]
(1) A tagot a társaságnak a tag javára történő kifizetések céljából felosztható és a taggyűlés által felosztani rendelt saját tőkéjéből a törzsbetétek arányában meghatározott összeg (a továbbiakban: osztalék) illeti meg. Osztalékra az a tag jogosult, aki az osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a társasággal szemben a tagsági jogok gyakorlására jogosult. A tag osztalékra a már teljesített vagyoni hozzájárulása arányában jogosult.
(2) A taggyűlés az osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg határoz.

Segítő közreműködésüket előre is megköszönve,
MPMK

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-29 12:43:03

Kedves MPMK,
Az elhalálozásig megállapított osztalék a hagyaték része, arra az örökösök tarthatnak jogos igényt. Ha az osztalék megállapítása az elhalálozást követően történt meg, akkor az az üzletrészt megöröklő magánszemélyeket illeti. Megjegyzendő, hogy az utóbbi esetben az osztalékot megállapító taggyűlésen az üzletrész új tulajdonosai (örökösök) is jogosultak részt venni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra