Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kieges katas e.v keresőképtelensége / külföldi munkaviszony megítlése tb szerint


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2020-09-25 13:20:06

Kedves Attila !

Egy heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkező magánszemély egyben kiegészítő tevékenységű katas egyéni vállalkozó is . A munkaviszonyi jogállásában keresőképtelensége miatt betegszabadságon van és később táppénz is lehetséges . Dolgozhat-e mint egyéni vállalkozó ? Az katas 12 M ft kerete hogyan alakul , befolyásolja-e ez a tény ?

Egy magánszemélynek Belgiumban van munkaviszonya ( heti 40 órás ) és mellette a családi bt -ben mint kültag végez tevékenységet ellenérték nélkül . Felmerül-e járulék fizetési kötelezettség avagy a belga munkaviszony megfeleltethető-e a magyarnak tb szempontból ?

Válaszát előre is megköszönöm .

Üdvözlettel ,

Péter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-26 09:35:43

Kedves Péter,
1. A nyugdíjas munkavállaló valóban jogosult betegszabadságra, de biztosítás hiányában nem jogosult táppénzre. Ez a keresőképtelenségi időszak igazolt, nem fizetett távollét lesz. A keresőképtelenséget jogviszonyonként kell elbírálnia a háziorvosnak. Így előállhat olyan szabályos helyzet, hogy miközben a munkaviszonyában keresőképtelennek bizonyul, addig az egyéni vállalkozásában keresőképes (természetesen ez azonos tevékenység esetén kizárt). Ha a katás egyéni vállalkozásában is keresőképtelen lesz, akkor a Katv. 8.§-a szerint mentesül a havi tételes adó megfizetése alól. Ennek az lesz a következménye, hogy amennyivel kevesebb tételes adót nem kell megfizetnie, annyiszor 1 millió forinttal csökken az éves (adózott) katás kerete.
2. Bár a belga munkaviszonyról nincs adat, de feltételezhetően ennek kapcsán a biztosítása áthelyeződik Belgiumba. Ha ez igaz, akkor a közösségi koordinációs rendelet alapján az egy joghatóság elve miatt Magyarországon nem keletkezik/nem keletkezhet biztosítási jogviszonya (nincs sem 1041-es, sem 08-as az adott magánszemélyre vonatkozólag). Megjegyzendő, hogy ha kapna valamilyen járulékköteles juttatást Magyarországon, annak a járulékait Belgiumban kellene elszámolni, hiszen ott biztosított.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra