Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kisvállalkozói kedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

SSJulianna 2021-03-30 16:17:29

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni, a bevallási pontokra is tekintettel. Egyéni vállalkozó 2020 -ban új haszongépjárművet és egy üzemi berendezést szerzett be melyek aktiválva is lettek, kizárólag a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódóan. Igénybe szeretné venni a kisvállalkozói kedvezményt. 13-03/36.sor bevétel csökkentő kedvezmények: 11 millió Ft 13-04-es lapon, így a módosított vállalkozói adóalap: 0 Ft (ebben az esetben nem kell a hasonlítási alapot használni adófizetéshez?) Vállalkozói személyi jövedelemadó 0 Ft lesz?
Vállalkozói osztalékalap utáni adó 13-05 lap 97. sorba a beruházás nettó értékét (beszerzési érték - 2020.évi ÉCS) lehet beírni ?
Értékcsökkenése 2020-ban, valamint ezt követően lineárisan elszámolható, vagy ez a kedvezmény befolyásolja az elszámolható écs-összegét?
A 13-08 lapon az, hogy milyen kedvezményként kell nyilvántartani, hol, mi alapján határozható meg?
Nyilvántartási kötelezettségen kívül (mint igénybe vett kedvezmény) van más kötelezettség az igénybevételhez kapcsolódóan?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
SzJulianna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-31 05:31:29

Kedves Julianna,
A kérdésbeli esetben a vállalkozó jogosult a kisvállalkozói kedvezményt alkalmazni. A kedvezmény által a vszja alapja nulla lesz, az elvárt jövedelem után sem kell adót fizetnie, ha az enélküli eredménye eléri az elvárt szintet. Mivel már vszja alapja sem marad, így fel sem vetődhet az osztalékalap csökkentésének lehetősége. Az értékcsökkenés független a kisvállalkozói kedvezménytől, a kettő egyidejűleg csökkenti/csökkentheti az adóalapot (azaz az értékcsökkenés az általános szabályok szerint számolandó el). A nyilvántartáson kívül a kisvállalkozói kedvezmény feltétele, hogy az eszközt 4 évig, átsorolás nélkül, saját használatban kell tartani (Szja tv. 49/B.§ (9)-(10)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra