Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA alap

Címkék: KIVA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

valaka 2014-05-23 14:43:04

Tisztelt Uram!
Adott egy betéti társaság, mely 2012 évben társasági adó alatt adózott, 2013 évben pedig már a KIVA törvény hatálya alatt.

Az adott betéti társaság tulajdonát képezi egy nagy méretű lakóingatlan. A lakóingatlant a tulajdonos megosztással két ingatlanná szerette volna átminősíteni 2012. júliusában. Ekkor a fél ingatlant értékesítette, melyről számlát adott és a dokumentáció a Földhivatalba is benyújtásra került. Ezek alapján 2012. évben a lakóingatlan fele kivezetésre került a könyvelésből és az egyéb bevétel elszámolásra került a társasági adóban.

2013. szeptemberében kiderült, hogy a Földhivatal nem jegyezte be a fél ingatlan adásvételét, ugyanis szerintük a lakóingatlant nem lehet megosztani. Ezért a felek a teljes ingatlanra adásvételt kötöttek szeptemberben. Az új adásvételi szerződésben már előleg címszóval szerepel a 2012-ben a fél ingatlanra kifizetett vételár.

A kérdés az üggyel kapcsolatban, hogy ki kell e javítanom a 2012 évi társasági adó bevallást illetve ez az ügy hogyan érinti a 2013 évi KIVA bevallást?

A kérdés azért aggályos, mert ha a társasági adó bevallásból kiveszem az egyéb bevételt és előlegre átteszem, akkor jelentősen lecsökken az adóköteles bevétel, 2013.évben pedig csak az árbevétel és az előleg különbözete KIVA alap. Így sem a társasági adóban, sem a KIVA adóban nem kerülne leadózásra az előleg összege. Sem a 1271EVA bevallásban, sem a 13KIVA elszámoló bevallásban nem találtam, hogy be kellene írni ezt az előleget növelő tételnek.

A kérdés leegyszerűsítve, hogy ezen összeggel, melyet utólag minősítünk előlegnek, mi a teendő?? A társasági adóba kell valamilyen módon betenni, vagy a 2013 évi KIVA bevallásba? Sajnos egyik törvényben sem találtam erre egyértelmű választ.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2014-05-25 16:57:57

Mivel olyan körülmény lépett fel, amely mindkét felet tévedésben tartotta, így jogszerűnek tekinthető, hogy a földhivatal elutasító végzése következtében a szerződést visszamenőleges hatállyal érvénytelenítették és az ehhez kapcsolódó pénzátadást előlegnek minősítették. Ebből eredően a 2012.évi társasági adóbevallást önellenőrizni szükséges. Ha a hiba jelentős, akkor a 2013.évi beszámolót 3 oszloposra kell elkészíteni.
Ami az alőleg adózását illeti, meglepő módon -törvényi előírás hiányában- sem társasági adó, sem kiva nem terheli. Egyébként nem példa nélküli a hasonló "fehér folt" a kivában: a taos időszakban befolyt, kivás időszakra elhatárolt bevétel ugyanígy mentesül a ta/kiva adóztatása alól.
papati

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra