Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

KIVA alatt szerzett tárgyi eszköz eladása a KIVA után


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szeszebt 2019-08-28 09:01:40

Tisztelt Önadózó,
KIVA-ból kilépő Kft KIVA alatt beszerzett tárgyi eszközét értékesítené a TAO ba visszalépés után.
Az áttérési különbözet a KIVA-s tárgyi eszközök értéke miatt negatív, tehát elhatárolt veszteségként nyilvántartandó. Kérdésem, hogy eladhatja-e a KIVA alatt beszerzett tárgyi eszközöket és ha igen, akkor kivezethető-e egyéb ráfordításként az eszköz könyv szerinti értéke? A kérdés azért merül fel , mert ha elszámolja az elhatárolt veszteséget is és eladáskor egyéb ráfordításba is helyezi a tárgyi eszköz könyv szerinti értékét, akkor gyakorlatilag kétszer csökkenti vele a társasági adóalapot.
előre is köszönöm a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-28 13:54:59

Igen, korlátozás nélkül értékesíthető a kiva alatt beszerzett eszköz a kivából való kilépés után a tao-s időszakban. Mivel végig a Számviteli tv. hatálya alatt marad, így a számviteli elszámolás az általános szabályok szerint alakul, azaz értékesítéskor a könyv szerinti (nettó) érték egyéb ráfordításként számolandó el. Ugyanakkor a Katv. értelmében a kiva alatt beszerzett tárgyi eszközre nem lehet adótörvény szerinti écs-t elszámolni, következésképp a számított nyilvántartási érték sem vonható ki az adóalapból. Így jutunk el oda, amit Ön is helyesen észrevételezett, hogy csak egyszeres adóalap csökkentés történik.
papattila

Szakértői hozzászólás

szeszebt 2019-08-28 16:55:03

köszönöm a válaszát, akkor ez technikailag úgy néz ki, hogy amikor a tárgyi eszköz eladásra kerül, akkor lekönyvelhetem az egyéb ráfordítások közé a nyilvántartási értékét, de a társasági adó bevallásban adóalap növelő tételként kell figyelembe vennem? Tehát az adóalapot növeli, de az éves eredményre csökkentő hatással van?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-30 11:56:37

Igen, az egyéb ráfordításként elszámolt számviteli écs adóalap növelő tétel lesz, viszont nem lesz tao szerinti csökkentő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra