Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA pénztár


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pavikkt 2022-11-23 12:02:54

Kedves Attila!
Megzavart egy előadás a KIVA pénztárnövekménnyel kapcsolatban. Miután én már csak Önnek hiszek, ezért kérem segítségét. 2021 évben a megemelt pénztár után az egyik vállalkozásom megfizette a KIVA-t. 2022 évben már biztos, hogy nem csökken, ugyan olyan magas lesz a pénztár. Kérdésem újra meg kell fizetni az egész után a KIVA-t vagy csak a 2021 évhez viszonyított emelkedés után. Nekem az a logikus, hogy csak a különbözet után, mert ha 2023 évben visszatér a törvénynek megfelelően a pénztár összege akkor ha duplán fizettem meg, duplán kellene visszaigényelni a KIVA-t. Nagyon reménykedek, hogy érthetően írtam a kérdésemet. Köszönettel: Hunfalvi Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-11-24 14:17:02

Kedves Éva,
Tökéletesen érthető a kérdése. Először is meg kell állapítani azt az értéket, melyet "pénztár mentesített értékének" tekintünk (Kiva tv. 2.§ 23.). Kiva alap növelő tétel az az előző évi záró pénztári egyenleghez viszonyított növekményrész lesz, ami meghaladja ezt az előbb említett abszolút összeget. Kiva alap csökkentő tétel az a csökkenésrész lesz, ami meghaladja a mentesített értéket.
papattila
ui: a fentiektől függetlenül, nekem se higgyen fenntartás nélkül :)

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra