Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA-s cég végelszámolása2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Pecunia 2020-01-22 18:29:09

Tisztelt Szakértő!
KIVA-s cég egyszerűsített végelszámolását bejelentettük január elején. Készítjük a 12.31-ei tevékenységet lezáró Beszámolót. A KIVA alatti Eredménytartalék: 2000 eFt. Osztalékot a Kft. nem kapott, 90 eFt a tárgyi eszközök könyv szerinti értéke. A 2019-es év - 1500 eFt adózott eredménnyel zár.
1. 1910 eFt Lekötött tartalékot kell kimutatnunk a 12.31-ei tevékenységet lezáró Beszámolóban?
2. Amennyiben 150 napon belül sikerül a végelszámolást lezárni, akkor az 1910 eFt-os Lekötött tartalékot, mint fel nem használt fejlesztési tartalékot kell 9 %-kal leadózni?
3. A 2019.év mínusz 1500 eFt-os eredménye majd a vagyon tagok felé történő kiadásánál fog mutatkozni és csökkenteni fogja annak szja és szocho adóalapját?
Köszi szépen a válaszát!
Tisztelettel, Hné Zsuzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-23 05:20:28

Kedves Zsuzsi,
A tevékenységet lezáró beszámoló utolsó napja (=a kiva időszak utolsó napja) a végelszámolás kezdő napját megelőző nap lesz, azaz csak akkor lehet a fordulónap 2019.12.31, ha 2020.01.01. a végelszámolás kezdő napja. Ennek azért van jelentősége, mert a Katv. 28.§ (4a)-e "kiva alatt keletkezett eredménytartalékot" említ. Ha a fordulónap 2019.12.31., akkor a 2019-es eredmény nem számít bele az áttérési különbözetbe, ha ezt követő dátum, akkor beleszámít. Praktikusan az utolsó kivás üzleti év eredménye nem számítandó bele az áttérési különbözetbe. Ebből az is következik, hogy az utolsó kivás üzleti év eredménye a kiosztandó szja és szocho köteles vagyonra lesz hatással (ha az negatív, akkor csökkenti azt). Annak is jelentősége van, hogy az eszközök, melyeket a kérdésében említett a kivás időszakban kerültek a céghez, vagy azt megelőzően. Ha az áttérési különbözet pozitív és nem teljesül a beruházási célú felhasználás, akkor a "büntetés" a 9%-os társasági adó megfizetése lesz. Érdemes elolvasni a 2018/50.Adózási kérdésre adott választ.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra