Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kiva - tao áttérés kapcsolt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

fuggerbook 2020-01-23 11:34:22

Tisztelt Szakértő Úr!
Szeretném a szakértő segítségét kérni az alábbi kérdésben.
Van egy cégcsoport aki megszerzi egy kiva-s cég 100 % tulajdoni részesedését. Az lenne a kérdésem, hogy az átvételt követően a megszerzett cég maradhat-e kiva-s, vagy ha a cégcsoporti mutatószámok miatt átlépi a határt, át kell térnie a társasági adó alá?
Ennek a feltételnek nem tud megfelelni a cégcsoporti integráció miatt: az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel (a kapcsolt vállalkozások bevételével
együtt), továbbá a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot.
A kérdés, hogy ezeket a feltételeket a kivába való belépéskor kell vizsgálni vagy ebben az esetben is és miután ez a feltétel nem teljesül, áttérési kötelezettsége van?
Köszönöm előre is a választ.
Bernadett

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-25 07:59:02

Kedves Bernadett,
A kiva-ba való belépés feltételeit a Katv. 16.§ (2)-e tartalmazza, a megszűnés eseteit a 19.§ (5)-e. Belépéskor a létszám és a bevételi adatokat csoport szinten kell figyelembe venni. Megszűnéskor viszont a létszámadatokat csak saját szinten, a bevételit viszont csoport szinten kell vizsgálni. Ezt erősíti meg a 22/2019.Számviteli kérdésre adott válasz is. A feltételek nem teljesülése esetén a megszűnés időpontjára a törvény 19.§ (5)-e adja meg a választ.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra