Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kölcsön, hitel hatása a KIVA alapjára

Címkék: KIVA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

montenegro 2014-01-25 08:18:10

Egyértelmű, hogy KIVA hatálya alá tartozó vállalkozás, ha a KIVA ideje alatt kap kölcsönt, hitelt, az növeli, ha ad, az pedig csökkenti az adóalapot. De mi van a KIVA-ba kerülés előtt adott, illetve kapott kölcsönnel, hitellel? Hogyan módosítja az adóalapot, ha Tao ideje alatt adott kölcsön a vállalkozás, s a KIVA alatt kapja vissza, illetve, ha Tao alatt kapott kölcsönt, s a KIVA ideje alatt fizeti vissza? (Jól értelmezem-e a 14.pontot? Például a KIVA hatálya alá kerülésekor kimutatott nyilvántartott kölcsönkövetelés esetén, annak törlesztett összege csökkenti az adóalapot? Szerintem így logikus, mert a"kihelyezett" kölcsön miatt kisebb pénzkészlettel indul év elején a vállalkozás, s ez által magasabb lesz az adóalap év végén, tehát, ha KIVA alatt fizetik ezt vissza, azzal az összeggel csökkenteni kellene az adóalapot.) Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2014-01-26 19:05:15

A válasz a 20.§ (5), (14) bekezdésében található: "arányos" része. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minden egyes kölcsön esetében meg kell állapítani, hogy a kiva alanyiság kezdetekor mekkora hányada nem volt kiegyenlítve. Ezzel az arányszámmal kell növelni minden egyes törlesztéskor a kiva alapját.
papati

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra