Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kölcsön megvásárlása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2019-10-13 20:52:38

Kedves Pap Attila!

Egy magyar kft-nek van egy hosszú lejáratú kölcsöntartozása egy külföldi céggel szemben euróban, szerződés szerint negyedéves kamatfizetési periódussal. Az utóbbi egy évben nem történt sem kölcsön törlesztés, sem negyedéves kamatfizetés.
A kölcsönadó külföldi cég most a teljes, jelenlegi állapot szerinti ki nem fizetett tartozás összegét (kölcsön + ki nem fizetett kamatok) eladná a kft 2 magyar magánszemély tulajdonosának a tartozás összegének 5%-ért.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezeknek az eseteknek milyen adózási következményei lehetnek?
Amennyiben a cég 2019-ben jövedelem nyereség minimum alapján adózik a társasági adó szempontjából, a magánszemély tulajdonosokkal szemben ilyen módon keletkező kötelezettség 50%-val az adott évben korrigálni szükséges az adóalapot?
A kamatbevételek után a tulajdonosoknak milyen adó és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik?
Köszönöm.

Üdv.
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-14 18:48:36

Kedves Taxman,
Az eredeti kötelezettség tartalmára nincs semmilyen hatással a jogosultak személyének megváltozása. Ha az új hitelező magánszemélyek a tartozásból elengednek, akkor azt az adós Kft-nek az egyéb jövedelmekkel szemben kell kivezetni és ajándékozási illeték fizetésére lesz kötelezett. Ezen kívül nincs semmilyen különös adó vagy járulék következménye.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra