Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Követelés elengedése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19980531 2019-12-17 13:04:34

Kedves Attila, egy közhasznú Nkft elengedné követelését ( kölcsönét) az általa fenntartott Szakiskolának, amely nem társasági adóalany. A TAO tv. 8 § h 2. pontja alapján minősíthető ez az ügylet, hogy nem adóalap növelő jogcím? Minősülhet-e elismert ráfordításnak? Valamint, ha az illeték tv. 17§ 1 n pontja alapján nem köteles ajándékozási illeték megfizetésére az Nkft, van bejelentési kötelezettség az Adóhatóság felé ? Köszönöm az egész évi segítségét, sokat tanultam nem csupán akkor ha én tettem fel kérdést, de más kérdésére adott válaszaiból is. Boldog ünnepet kívánok! Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-19 06:05:40

Kedves Gabi,
Sajnos a kapcsolt vállalkozás fogalmából az vezethető le, hogy nem feltétel a tao alanyiság, így az említett törvényhely alkalmazandó (8.§ (1)h)). Illetékmentes (17.§ (1)a)), de bejelentés köteles (AVBA nyomtatvány).
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2019-12-19 07:29:43

Köszönöm a segítséget, Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra