Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Közös költség bizonylata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Magistrella Kft 2020-02-18 15:00:14

Egy társasház tagjai (tulajdonosai) kizárólag vállalkozások. A közös költségekről (áramdíj, vízdíj, őrzési díj, képviseleti díj, stb.) a társasház nevére érkeznek a számlák. A társasház a tulajdoni hányad arányában a közgyűlés által megállapított közös költségekről milyen bizonylatot állíthat ki:
1. Tekintettel arra, hogy a társasház a szolgáltatásokat nem saját nevében nyújtja, nem kötelezett számla kiállítására (ha nem köteles ennek ellenére állíthat-e ki számlát?), vagy
2. Lehet-e a közös költség elszámolásának szabályszerű bizonylata a tulajdonos vállalkozások könyvelésében a díjbekérő (pro forma számla?)
3. A számviteli törvény 166. §-ában előírt adattartalmú számviteli bizonylat lehet-e a tulajdonos vállalkozások könyvelési nyilvántartásában a közös költség elszámolásának szabályszerű bizonylata, a bizonylatot szigorú számadás alá kell-e vonni?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-18 18:36:51

1. Valóban nem köteles számlát kiállítani, mivel a tulajdonosok részére a társasház nem nyújt áfa hatálya alá tartozó ügyletet, csak szétosztja az őket terhelő költségeket. Ha ennek ellenére számlát állít ki, azt csak számviteli bizonylatként használhatja (áfa hatályán kívüli ügyletként kell szerepeltetni, az áfa-ra vonatkozó részeket ki kell húzni).
2. Tartózkodnék a díjbekérő, proforma számla megnevezésektől, legyen ez inkább egy "fizetési értesítő", vagy "fizetési felhívás", "fizetési emlékeztető".
3. Igen, lehet. Szigorú számadás alá vonás a kibocsátónál merülhetne fel, de jelen esetben őt sem terheli (azaz egyik félnek sincs ilyen kötelezettsége).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra