Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségen belüli tárgyi eszköz beszerzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jhajnal 2020-01-16 21:57:56

Tisztelt Szakértő!

Ügyfelem pótkocsit vásárolt Spanyolországból. A számla kelte 2019.12.02., átutalása megtörtént 2019.12.03-án. A számlán gyakorlatilag ki van részletezve, hogy mit vásárolt, még az alvázszám is rajta van (spanyol nyelven). Tudomásom szerint a pótkocsi 2019.december hónapban még nem került a vállalkozó birtokába, illetve az forgalombahelyezés sem történt meg. Így tehát 2019.12.31-én beruházásként kell kimutatni a beszámolóban.
A vállalkozó mikrogazdálkodói beszámolót készít, így számviteli politikával nem rendelkezik. Közösségi adószámmal rendelkezik. Milyen árfolyamot kell használnia? A 2019.12.havi ÁFA bevallásban a beszerzési árra jutó ÁFA-t mint fizetendő, illetve levonható ÁFA kell szerepeltetni? (ezt azért kérdezem, mert év elején is volt egy pótkocsi beszerzés és akkor NAV ellenőrzés is volt és az ellenőr olyan kijelentést tett, hogy mivel üzembehelyezésre is sor került, így az ÁFA is levonásba helyezhető....tudtommal ilyen kitétel nincs....)

Köszönettel,
Hajnalné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-17 05:43:49

Kedves Hajnalné,
A Korm.rendelet 11.§ (5) alapján az Áfa tv. szerinti árfolyamot kell használni. Az Áfa tv. a 60.§-ában rögzíti, hogy mely árfolyam lesz az alkalmazandó (jelen esetben 12.02.). Ha adóköteles tevékenységhez hasznosítják az eszközt, akkor levonásba is helyezhetik a decemberi bevallásban megállapított áfa-t. Valóban nincs ilyen feltétel, az ellenőr vagy tévedett, vagy Önök értettek félre valamit (tapasztalatom szerint bőven benne van az első lehetőség...).
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2020-01-17 10:22:18

Kedves Papp Attila,
Köszönöm a válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra