Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2020-02-11 20:20:13

Kedves Attila!

ÁFA alany adózó Olaszországból szerez be termékeket. Van EU-s adószáma. Az olasz partner a számlán nem tünteti fel az eus adószámát, és az Olaszországban érvényes ÁFA-val növelten állítja ki a számlát. Lekértem a VIES-ben, érvényes a partner eus adószáma.
Nem hajlandóak mentes számlát kiállítani.
Hogyan járunk el helyesen ? A bruttó összeget veszem alapul, és az ÁFA bevallásban levonható és fizetendő ÁFA-ban is szerepeltetem, illetve adok be A60-t is?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-12 12:26:30

Kedves Szilvi,
Nyilvánvalóan szabálytalanul járt el az olasz értékesítő, amikor olasz áfa-val növelt számlát állított ki. Jóllehet 2020.01.01-jétől csak az az értékesítés lehet közösségi termékértékesítésként adómentes, amikor a számlán szerepel mindkét partner közösségi adószáma és az eladó lejelenti a maga A60-asán, de ettől függetlenül ez az áfa a magyar államot illeti. Következésképp Önöknek akkor is közösségi termékbeszerzésként kell kezelniük a vásárlást, ha a partnerük helytelenül járt el. A magyar áfa alapja a nettó érték lesz, az A60-ason pedig az eladó érvényes közösségi adószámát kell feltüntetni. Az olasz áfa-t az eladónak kell visszatérítenie Önöknek, a számla javítását követően.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra