Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi értékesítés/szolgáltatásnyújtás magánszemélynek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

BauS 2022-08-17 16:42:38

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi ügyben kérném válaszát:
1. Magyar Kft. EU tagállambeli magánszemély részére kaput gyárt, majd ezt elszállítja a megrendelőhöz és ott felszereli a már meglévő kerítésre. Hogyan számláz?
A kapu gyártása, saját maga általi szállítása és felszerelése
A) termékértékesítésnek minősül, ahol a szállítás és a felszerelés járulékos szolgáltatás így a számlát a termék, a szállítás és a felszerelés összegére is magyar áfával kell kiállítani, mivel magánszemély a megrendelő?
Bevallásban pedig 07-sorban 27%-os értékesítés?
B) az értékesített termék fel és összeszerelés tárgyául szolgál, 32§ alá tartozik, a teljesítés helye az ahol a felszerelés történik, azaz a számlát a másik tagállam áfájával kell kiállítani és be kell jelentkezni az ottani adóhatósághoz?
Kiállított számla csak a bevallás 90 és 94 soraiban szerepel?
C) A kapu gyártása és annak szállítása termékértékesítésnek minősül, A) szerinti számlázással, magyar áfával, viszont a felszerelés ingatlanhoz köthető szolgáltatásnak minősül, így a teljesítés helye a másik tagállam, erre a tételre a másik tagállam áfáját kell a felszerelésre felszámolni és be kell jelentkezni az ottani adóhatósághoz?
Kiállított számlák közül a gyártást és szállítást lefedő magyar áfás termékértékesítést a 07 sorban szerepeltetni, az ingatlanhoz köthető felszerelést a 91. Áfa tv területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtás sorban?
Az A, B, C verziók közül melyik megoldás a jó erre az ügyletre, ha egyik sem, akkor hogyan kell számlázni és azt a bevallásban hol kell szerepeltetni?
2. Ha a gyártást nem a magyar kft végzi, hanem más, de a magyar kft szállítja ki az elkészült kaput és ő is szereli fel, akkor 37§ alá eső szolgáltatásnyújtásnak minősülve magyar áfával számláz vagy 39§ ingatlanhoz köthető szolgáltatásnyújtásnak minősülve másik tagállambeli áfával kell számlázni és oda be is kell jelentkezni?
Leginkább az a kérdés, hogy a kapu, mint olyan, ingatlannak minősül-e, ha egy már meglévő kerítés oszlopaihoz lesz hozzászerelve: a kerítést, mint építményt nem kell megrongálni, ha a kaput később eltávolítanák (most is egy előző kapu cseréje valósulna meg).
Válaszát előre is köszönöm! K.Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-18 17:22:24

Kedves Mónika,
Hogy szolgáltatásként vagy termékértékesítésként adózik az áfa rendszerében, ez az Önök közt létrejött vállalkozási szerződésből derül ki (bármelyik lehet, csak ennek megfelelően kell fogalmazni). Ha termékértékesítés, akkor azt indokolt a 32.§ szerint kezelni, azaz a teljesítési hely külföld lesz (regisztráció+ottani áfa felszámítaása). Ha szolgáltatásnyújtás, akkor -értelmezésem szerint- ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásként kell kezelni, szintén ottani regisztrációval, felszámított áfa-val. Összegezve: bármely esetben szükséges a megrendelő tagállamában regisztrálni, ottani áfa-t felszámítani, bevallani, fizetni. Ha más gyártja itthon, mint aki kiviszi, beszereli, az sem változtat a kinti számlázáson.
papattila

Szakértői hozzászólás

BauS 2022-08-19 21:22:13

Kedves Attila,
Köszönöm szépen a válaszát! Mónika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra