Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia 2019-11-15 17:16:17

Tisztelt Szakértő!
Közösségi ügylet továbbszámlázásával kapcsolatos kérdésben szeretném a segítségét kérni.
Lengyel adóalany jogi tanácsadási szolgáltatás nyújtásáról szóló fordított adózás alá eső számlát állít ki „A” belföldi adóalany felé, 100 Ft összegben. „A” adóalany az adóbevallásában megfizeti és levonja a nettó összegre felszámított 27 Ft ÁFA-t. Megállapodás alapján „A” adóalany a kapott számlát változatlan összegben továbbszámlázza „B” belföldi adóalany felé.
A kérdésem, hogy a „B” adóalany felé kiállított számlában kell-e 27 százalékos ÁFA összeget feltüntetnem – vagyis a számlát 100+27 Ft értékben kell kiállítani, vagy a közvetített szolgáltatás miatt az eredeti számlának megfelelően, ÁFA tartalom nélkül, 100 Ft értékben?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Ágnes

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-16 17:52:02

Kedves Ágnes,
Mivel az Áfa tv. sok esetben egy fikciót állít fel a teljesítés helyére, ezért tanácsos nem a hétköznapi megközelítésből kiindulni, hanem a törvény szövegét követni. Jelen esetben ugyan mindkét üzleti kapcsolatban a teljesítés helye Mo, azaz a magyar Áfa szabályok alkalmazandók. Mivel az első ügyletben a teljesítésre kötelezett nem rendelkezik adóalanyisággal Mo-on, ezért van lehetőség az adómegállapítás vevőre történő áthárítására (nemzetközi fordított adózás). Ugyanakkor a második ügyletben már a szolgáltatás nyújtója magyar adóalany, azaz neki kell felszámítania a magyar forgalmi adót (normál belföldi ügylet).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra