Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi tárgyi eszköz beszerzés áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

colt38 2020-01-15 19:04:36

Tisztelt Szakértő,
az alábbiakban kérném segítségét:

ügyfelem 2018.-ban közösségen belülről szerzett be tárgyi eszközt, melynek áfa tartalmát levonásba helyezte. 2019.évben alanyi adómentességet választott. Az áfa korrekciót 2020.-ban kell bevallania a 2019.évről /?/ éves bevallás keretében.
A gép meghibásodott, javítása gazdaságtalan, áron alul tudná értékesíteni.
A kérdésem az, hogy az értékesítés Áfa köteles lesz-e, illetve, hogy a korábban levont áfa-t hogyan kell korrekcióznom ?

Köszönöm a választ: Sallai Irén

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-17 05:29:07

Kedves Irén,
Az Áfa tv. 135-136.§-ai alapján a kérdésbeli alanyi adómentesnek minden olyan naptári évben korrekciós kötelezettsége van/lesz, amely teljes terjedelmében az eszköz a használatában van. A korrekciós kötelezettség a korábban jogszerűen levonásba helyezett áfa 1/5-ére vonatkozik és az utolsó időszaki bevallásban (vagy az éves bevallásban) szerepeltetendő. Ha ezt a tárgyi eszközt értékesíti, akkor azt áfa felszámításával kell tennie, mert ilyen esetben nem járhat el alanyi mentes minőségében (Áfa tv. 193.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

colt38 2020-01-17 20:57:43

Kedves Attila,

köszönöm a gyors választ, még annyit szeretnék kérdezni, hogy az értékesítéskor felszámított áfa és a beszerzéskor levont áfa közötti különbözetet ki kell e egészíteni, illetve kell e korrekciózni?

köszönöm: Irén

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra