Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Közvetítő által kiadott vevői számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adexkonyvelo 2021-10-16 11:58:46

Tisztelt Önadózó!
Éttermi vendéglátó vállalkozásoknak /egyéni vállalkozás, valamint KFT./ hogyan kell könyvelniük az Agency modell keretén belül a WOLT platform szolgáltató, mint közvetítő által a velük szerződést kötő Éttermek nevében és adószámuk alapján a vásárlók részére kiadott egyedi, részletes számlákat? Pl.: egy magánszemély vásárló a WOLT közvetítő web oldalán kiválasztja az adott étterem termékét, ebéd, pizza, stb. A WOLT állítja ki a vásárló nevére a számlát az adott étterem nevében és adószámán. Erről adatot szolgáltat az Adóhatóság részére az étterem adószámán. Dekádonként, 2-3 naponként ezekről a vásárlóknak adott vevői számlákról „összesítő” jelentéseket ad az Étterem részére: „Kifizetői jelentés” valamint „Értesítési jelentés” alapján. Ezeken szerepel az étterem nettó + áfa = bruttó bevétele összesítve /egy-egy vevői számla soronként is/, valamint a bruttó bevételből levonva a WOLT jutalék számlája /Erről van szállítói számla./ A bruttó bevételnek a jutalékkal csökkentett összege jóváírásra kerül az étterem bankszámláján. Egy-egy étteremnek havonta 200-300 db ilyen vásárlói számlája is kiállításra került a WOLT közvetítő által. Ezen „összesítők” alapján szabályszerűen könyvelhetőek az éttermek /egyéni váll., KFT./ bevételei az SZJA, valamint a SZVIT. tv. alapján? Vagy kötelező ezeket a számlákat tételesen könyvelni? Amennyiben kötelező, mi alapján tudják az éttermek a bevételeket könyvelni, hiszen a közvetítő adja ki a részletes vevői számlákat az éttermek adószáma alapján. A szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-19 12:13:28

Elméletileg legalább napi bontásban kellene a bevételeket és számlánként a jutalékokat könyvelni. Ugyanakkor a könyvelés követhetősége vélhetően azt követeli meg, hogy összesítőnként könyveljék a bevételeket (hiszen vélhetően az utalások is ennek megfelelően érkeznek).
papattila

Szakértői hozzászólás

adexkonyvelo 2021-10-22 11:09:51

Tisztelt Pap Attila! Nagyon szépen köszönöm a szíves válaszadását!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra