Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közvetítői jutalék áfa kérdése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csicsinke 2022-01-26 14:24:32

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben szeretnék állásfoglalást kérni Önöktől.
Adott egy cég aki utalványok közvetítésével is foglalkozik. Különböző utalványokat vásárol nagy értékben , amelyeket fel is használ , illetve tovább is értékesít. Több szerződéses partnere van , akik az ő nevében is értékesítik az utalványokat , közvetítői jutalékot számláznak ki egymásnak. A kiállított számlák áfa tekintetében szeretnénk segítséget kérni. Maga az utalvány vétel és értékesítés mentes , viszont a megkötött szerződés alapján nyújtott valamennyi azonosítható szolgáltatás, így különösen a forgalmazás, illetve vásárlásösztönzés, szolgáltatásnyújtásnak minősül, ami áfa köteles.
Válaszukat előre is köszönöm szépen.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-26 20:56:21

Az utalványok ügynöki kereskedelme (azaz amikor magát az utalványt nem veszi meg a közvetítő, csak jutalékot számláz) szolgáltatásként áfa köteles ügylet, normál 27% áfa felszámításával. Az utalványok kereskedelme (azaz amikor magát az utalványt veszi meg, természetesen csökkentett áron, hiszen így térül meg a haszna). Hogy ez áfa-s vagy sem, az attól függ, hogy az utalvány egycélú vagy többcélú (259.§ 24/A.). Míg az előbbi áfa köteles olyan adókulccsal, amilyen termékre/szolgáltatásra beváltható, addig az utóbbi áfa hatályán kívüli ügylet, nem számlázható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra