Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Külföldi home office


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Logner Könyvvezető Kft 2022-06-21 10:40:47

Tisztelt Szakértő!
Magyar állampolgár, magyarországi lakhellyel telekommunikációs szektorban osztrák székhelyű cégnél dolgozik munkaviszonyban, külföldi lakóhellyel. Az év második felétől ez megváltozna, lakhelye teljes egészében Magyarországon lenne, és részben Ausztriában ottani irodai munkával, részben itthonról, home office-ban végezné a munkáját (a munkavégzés termékfejlesztés számítástechnikai eszközzel). A hét megosztása fixen két nap ausztriai munkavégzés a cég székhelyén, és három nap magyarországi munkavégzés home office-ban.
Szeretnék segítséget kérni, hogy jelen esetben és „heti megbontásban” a munkavállaló adókötelezettség teljesítését a munkáltató székhelyén a forrásországban, a magánszemély illetőségének országában, vagy a munkavégzés helyén kell-e megtenni, vagy az adóteher a végzett munka arányában adóz(hat)na.
Véleményem szerint a magánszemély magyar illetőségű lesz, mivel bejelentett lakcíme Magyarországon lesz a második félévtől, és a létérdek központja is Magyarországra helyeződik át. Ha jól értelmeztem, a jogszabályokat akkor egyezménnyel rendelkező országban a fizetés, bér és más hasonló térítés, amelyet Magyarországon illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak itthon adóztatható, kivéve ha a munkát másik országban végzi. A munkavégzés országában adóztatható a magánszemély jövedelme, ha a magyar magánszemély a fogadó országban a naptári évben, vagy bármely 12 hónapos időszakon belül egyfolytában vagy megszakításokkal többet tölt összesen 183 napnál. (1976. évi 2. törvényerejű rendelet 15. Cikk)
Jól gondolom-e, hogy mivel jelen esetben a magyar magánszemély az osztrák cégnél „csak” heti 2 napot tölt Ausztriában, és így nem éri el a külföldi munkavégzése 183 napot, akkor nem Ausztriában, hanem Magyarországon fog a 08INT-s bevallás segítségével adózni a második félévtől (SZJA, TB járulék, SZOCHO) és Ausztriában nem keletkezik adófizetési kötelezettsége. Ha viszont fordított lenne az arány a napok vonatkozásában, és a 183 napot eléri vagy meghaladja Ausztriában a munkavégzés ideje, akkor adókötelezettségét az osztrák szabályok szerint kell megfizetni, (ahogy eddig, mikor kinn élt) és itthon nem terheli e munkavégzés vonatkozásában adókötelezettség.
A két ország közötti megosztott adófizetés nem történhet ebben az esetben, ill. annyiban megosztott, hogy az év első felében Ausztriában a második felétől majd esetleg Magyarországon adózik.
Válaszukat köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-22 05:55:55

Az első lépés az, hogy meg kell határozni a magánszemély adóügyi illetőségét. Mivel az év első felében Ausztriában dolgozik és ott (is) rendelkezik lakóhellyel, így ebben az időszakban osztrák adóügyi illetősége lesz, azaz csak ott adózik. Jóllehet az év második felében megszűnik az osztrák lakóhely és ezzel együtt megváltozik a magánszemély adóügyi illetősége is, de változatlanul az osztrák cég lesz a munkabér kifizetője (a 183 napos feltétel ugyan 2022-ben teljesülne, de a feltételek konjunktívak), így az adóztatás joga változatlanul marad Ausztriánál. Ugyanakkor az osztrák lakóhely megszűnésével a biztosítása áthelyeződik Magyarországra, mivel a munkaidejének jelentős részét (25%-ot elérő illetve meghaladó) itt tölti. Azaz Magyarországon kell bevallania az összes munkabére után a járulékot, szocho-t (xxT1041INT+xx08INT). Különlegesség még, hogy mivel nem lesz Mo-on adóztatható jövedelme, így a járulékalapnak a Tbj. 27.§ (1)b) szerinti összeget kell tekinteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra