Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Külföldi társaságtól kapott osztalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2020-03-10 22:10:59

Tisztelt Szakértő !
Magyar cég, ukrainai leányvállalatától osztalékot kap a 2019-es év után.
Kérdés 1 .:
A társasági adó törvényünk alapján, jól gondolom-e, hogy a magyar cég a kapott osztalék után nem fizet semmit ? Ha megérkezik a mérlegkészités időpontjáig a pénz, akkor lekönyveljük bevételbe, majd csökkentjük a társasági adó alapot ? Tehát nekünk nem keletkezik adóterhünk ezügyben.
Kérdés 2.
Vizsgálva a kettős adóztatásról szóló egyezményt a 10-es cikk értelmében Ukrainában megadóztatják a kifizetett osztalékot. Mivel 51%-os a magyar tulajdonrész 2019.12.31-én, ezért jól értelmezem-e , hogy 5% adót fognak vonni belőle? Ezt az ukránok a saját adóhatóságuknak kell bevallják és megfizessék. A magyar cég a maradékot kapja és nincs vele más dolgunk?
Kérdés 3.
Mindezek bizonylata az ukránok osztalékról szóló döntés határozata és a bankkivonat a befolyásról ?
Tisztelettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-12 17:11:13

Igen, én is úgy értelmezem, hogy elsődlegesen Mo-on adóköteles az Ukrajnából kapott osztalék. Miután pedig a Tao tv. mentesíti a kapott osztalékot az adó alól, így nem keletkezik utána tao fizetési kötelezettség. A kettős adóztatást elkerülő egyezmény Ukrajnának is biztosít adóztatási jogot, amely nem haladhatja meg az 5%-ot. Miután ezt ők levonják az osztalékból, így Önöknek nincs semmi teendőjük. A bizonylatokat illetően igen a válaszom. Ami az osztalék könyvelését illeti, azt csak akkor könyvelhetik a 2019-es év eredménye javára, ha az osztalékfizetésről szóló döntés az Önök mérlegfordulónapjáig megszületett az ukrán cégnél.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra