Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Külföldről érkezett "bónusz"


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekrisztinae 2021-12-06 12:01:53

Tisztelt Szakértő!
Egy magyar munkavállaló "bónusz"-t kapott a munkáltatója társaságának eladása során nyújtott közreműködésért. A bónuszt egy ciprusi cég fizette ki a magyar illetőségű munkavállaló részére, vagyis nem a közvetlen munkáltatója! Kérdésünk, hogy milyen jogcímen kell ezt leadóznia a magyar magánszemélynek, és milyen adók terhelik? Van-e lehetőség az adókat, esetleges járulékokat valamilyen jogcímen csökkenteni? (A külföldi juttató nem vont le a bónuszkifizetésből semmit.) Mielőbbi segítő tájékoztatásukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-06 12:54:07

A két ország által kötött kettős adóztatást elkerülő egyezmény 14.cikke alapján az említett kifizetés Magyarországon lesz adóköteles, önálló tevékenység bevételeként. Ha a magánszemélynek merültek fel a "közvetítés" során igazolt költségei és ezek meghaladják a bevétel 10%-át, akkor tételes költségelszámolással indokolt a jövedelmet meghatározni. Egyéb esetben a 10%-os költségátalánnyal lehet számolni. A kifizetés után a magánszemély köteles a 15,5%-os szocho-t megfizetni. Mivel a megfizetett szocho költségként elszámolható, így a "87.§-os szabály" nem alkalmazható (Szja tv. 29.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra