Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Különbözet szerinti adózás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIAMOND08 2020-09-24 16:04:09

Tisztelt Adószakértő!

Az Ügyfelünk személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelemmel foglalkozik, és az autókat általában külföldről szerzi be (a számla tartalmazza a különbözet szerinti adózást).
1. kérdés: Az autókon végzett felújítási, javítási költségek áfája levonható-e?
2. kérdés: Mivel az személy gépkocsikat viszonylag sok időre tudja értékesíteni a beszerzéshez képest, ezért gépjármű kereskedelem mellett bérbeadással is akar ténykedni.
Adóköteles tevékenységet végez vele, akkor kiszámlázza a személygépjármű kölcsönzést 27%-os áfával. Helyes ez így?
3. kérdés: Továbbá az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben, a személygépjármű kölcsönzésben részt vevő személygépkocsik után kell cégautó adót fizetnie?
4. kérdés: A személygépjármű kölcsönzés pénztárgépköteles tevékenység. De ha Ügyfelünk minden esetben tudja biztosítani a számlaadási kötelezettséget, akkor is köteles a pénztárgép üzemeltetésre tevékenységéből eredően?
5. kérdés: A személygépjármű kölcsönzésbe bevont autót idővel mégis tudja értékesíteni. Értékesítéskor a különbözeti áfát alkalmazza, ilyenkor, hogy néz ki a különbözeti áfa kiszámítása (mivel adóköteles tevékenységet is végzett vele időközben)?

Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-25 09:03:36

1. Szigorú szakmai vélemények szerint a kereskedelmi áruként beszerzett személyautóra is alkalmazandók az Áfa tv. 124.§-ában foglalt levonási tilalmak. Jelesül, hogy a javítási szolgáltatások áfa-ja 50%-ban helyezhető levonásba, a rendbehozatalhoz felhasznált anyagok, alkatrészeké pedig egyáltalán nem. Ezzel szemben az én véleményem az, hogy ezeket nem az autó "üzemeltetéséhez, fenntartásához" használják fel, hanem ahhoz, hogy a kereskedelmi áru értékesítésre alkalmas legyen, következésképp a tilalmak nem alkalmazandók (saját vélemény!!).
2. Igen, helyes. Fontos kihangsúlyozni, hogy a bérbeadott autók tárgyi eszközök, nem kereskedelmi áruk.
3. Igen, kell.
4. Abban az esetben nem kell pénztárgépet üzemeltetni, de a nyugta helyett kiállított számlák esetében fennáll a PTGSZLAH jelentési kötelezettség.
5. Tárgyi eszköz értékesítés esetében nem alkalmazhatók a viszonteladói különös szabályok.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra