Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Lábon álló fa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

1244 2020-05-20 21:46:47

Kedves Attila!
Magánszemély erdőgazdálkodó (nem EV, nem őstermelő,nincs adószáma) keresett fel SZJA bevallás készítésével. Kft. vásárolt tőle lábon álló fát. A teljes szerződéses összeget átutalták a magánszemélynek, nem történt SZJA előleg levonás, ill. ktg elszámolás nyilatkoztatás.
Értelmezésem szerint a magánszemélytől le kellett volna vonni az SZJA-t (csak az SZJA-t, szochót nem) és a Kft-nek keletkezne szochó fizetési kötelezettsége és a levont SZJA-t is nekik kellett volna elutalni. Sajnos most 20-a estig sem sikerült megállapodni helyes eljárásról a Kft. könyvelőjével. Így teljesen tanácstalan vagyok mit tehetünk ebben az esetben. Köszönöm a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-21 08:33:00

Én is azt gondolom, hogy sima magánszemélyről lévén szó a kifizetőnek szja adóelőleget kellett volna vonnia és -saját teherként- szocho-t fizetnie, mindezt az adott havi járulékbevallásában bevallania. A magánszemélynek ennek megfelelően kell az önálló tevékenység bevételét/jövedelmét bevallania és megfizetnie, csak szja teherrel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra