Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lakás építés áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adózásinfo 2021-11-29 19:32:02

Magánszemély megrendelő generálkivitelezővel szerződött új lakóingatlan építésére. Az anyagot a generálkivitelező szerzi be 27%-os áfával a saját nevére szóló számlával.Ugyanezt az anyagot tovább számlázza a magánszemély részére 5%-os áfával. A fizetett összeg mindkét számlánál ugyanaz, csak az áfa tartalom különbözik. Kérdésem arra irányul,hogy jogszerű-e az alábbi ügylet? Ha nem akkor mi a helyes eljárás? A kész lakóingatlant milyen áfamértékkel kell kiszámláznia a generálkivitelezőnek a megrendelő felé? Ez már csak majd a munkadíjat fogja tartalmazni, hiszen az anyagot minden esetben azonnal továbbszámlázza a generálkivitelező.
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-30 05:21:14

Nem jogszerű. Építési anyagot kizárólag 27% áfa felszámításával számlázhat. De miért is tenné, hiszen generálkivitelező, lakásépítést vállalt, nem építőanyagbeszerzést. Ha finanszírozási vagy biztonsági oka van a helytelen továbbszámlázásnak, akkor vagy előlegeket vagy részszámlákat állítson ki, 5%-kal (természetesen a szerződésüknek is ehhez kell igazodnia).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra