Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lakóingatlan bérbeadás ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kektenger 2019-11-12 11:05:33

Kft. bérbeadásra az ÁFA-t választotta. Közelmúltban vásárolt használt lakóingatlan ÁFA-ját nem igényelte vissza. A 125.§ (d) szerint ha "igazoltan" bérbeadja nincs levonási tilalom. Kérdésem, hogy a visszaigénylési jog mikor, mi alapján nyílik meg? Visszamenőleg vagy csak a bérbeadás kezdetétől? Önellenőrzés szükséges?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 06:05:01

Ha a beszerzésig élt a bérbeadási tevékenysége adókötelessé tételi jogával, akkor a levonási jog (vélhetően erre gondolt és nem "visszaigénylési jog"-ra) a beszerzéskor keletkezik. Ha az észszerű szándék adóköteles bérbeadás, de a bérbeadási tevékenységet csak (alapos okkal) később kezdi meg, ez a levonási jogra nincs hatással, azaz fennáll. Ha nem élt a levonási jogával, de az fennállt, akkor megteheti, hogy önellenőrzést végez, de ha nem telt el a "2 éves szabály" időtartama, akkor bármelyik aktuális bevallásában érvényesítheti a levonási jogát.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra