Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lakóingatlan felújítás áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Viktigo 2019-12-09 22:49:18

Tisztelt Szerkesztőség!
Az a kérdésem, hogyha valaki cégre vásárol egy lakóingatlant és azt fel szeretné újítani, hogy pl bérbeadja, vagy saját maga üzletként használja, de a földhivatal szerint lakóingatlan, de pl telekadót és építményadót az Önkormányzat kivetett már rá korábban, tehát üzleti felhasználásban van, nem iroda, az egyik egy kocsma a másik egy cukrászda, akkor a felújítás áfája milyen megoldásban lehet levonható vagy nem is kérdés hogy levonásba helyezzük? Gondolok a T201-es nyomtatványon a lakóingatlan bérbeadás áfaköteles választására, a cukrászda esetében mivel ott nincs bérbeadás, mit kell kiválasztani ahhoz hogy ne legyen gond az áfa levonási jogunkkal? Szükséges e felvenni a lakóingatlan értékesítés áfakörösségét ahhoz hogy a levonási jogunk megnyíljon.
Nagyon szépen köszönöm a választ.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-10 05:12:26

Ha az ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként van feltüntetve, akkor az áfa-ban a lakóingatlanokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ennek értelmében csak abban az esetben nyílik meg az áfa levonási joguk a felújítás során, ha az ingatlant legalább 90%-os mértékben adóköteles bérbeadásra használják (ehhez értelemszerűen be kell jelenteni ezt a döntésüket -T201T- lehetőség szerint már a felújítás során), egyéb esetben a levonás az Áfa tv. 124.§ alapján tiltott. Ha nem készletként vették az ingatlant (a kérdésből az derül ki, hogy nem), akkor nem szükséges az értékesítést adókötelessé tenni a felújítás áfa levonásának kapcsán.
papattila

Szakértői hozzászólás

Viktigo 2019-12-12 15:23:15

Tisztelt Papp Attila!

nagyon köszönöm válaszát, tehát pl az ingatlan átminősítése lehet alapja az áfa levonhatóságnak? Ha most indítjuk el az átminősítést akkor már a beruházást megkezdhetjük vagy csak ha véglegesítik a földhivatali nyilvántartást üzletre a lakóingatlanról?
köszönöm válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-12 17:43:32

Igen, az átminősítés feltétele az áfa levonhatóságának. Ismereteim szerint a meghatározó az, hogy a költség felmerülésekor kell a feltételnek teljesülnie, azaz akkorra a bejegyzésnek kell megtörténnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Viktigo 2019-12-12 22:38:55

nagyon szépen köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra