Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Láncrtékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

b.valcsi 2021-05-14 10:11:52

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk magyar cégtől vásárol árut. A szállító magyar cég német telephelyéről fuvaroztatja el a termékeket szlovákiába, szlovák partnerünk( "C") egyik vevőjének ("D")telephelyére. Társaságunk "C" vevőnek fog számlázni. Jól gondolom e, hogy ez egy adómentes közösségi értékesítés? Ezt az ügyletet az Áfa bevallás 02. sorában kell feltüntetnem vagy a 88, 89 sorban?

Köszönettel: Kovácsné Bodnár Valéria

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-16 08:52:40

Kedves Valéria,
Ha jól értem, akkor ez egy 4 szereplős láncértékesítés, melynek során a termék Németországból Szlovákiába érkezik, "A" (első magyar eladó) fuvaroztat, Önök "B" szereplők. A fuvaroztatásos termékértékesítés "A" és "B" közt megy végbe, azaz ennek teljesítési helye Németország, ott ez egy adómentes közösségi termékértékesítés lesz. Mivel az Önök értékesítése a fuvaroztatásos termékértékesítést követi, így annak teljesítési helye Szlovákia lesz. Ha Önök nem rendelkeznek adóregisztrációval Szlovákiában, akkor alkalmazható a háromszög egyszerűsítési szabály, azaz a szlovák partnerük ("C") elszámolja Önök helyett a szlovák közösségi termékbeszerzés áfa-ját és Önök közbenső szereplőként teljesítik a bevallási (65) és adatszolgáltatási kötelezettségüket (A60). Ebben az esetben Önök a 65-ös bevallás 88-89.soraiban szerepeltetnek adatot, valamint az A60-ast közbenső szereplőként nyújtják be.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra