Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Lejárt diákhitel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Acco Balance 2020-01-11 15:41:03

Tisztelt Szakértő!
1. Érdeklődni szeretnék, hogy egy lejárt diákhitelnél, ha van megállapodás az MKK Zrt.-vel, akkor rakhat inkasszót a NAV az egyéni vállalkozó bankszámlájára?
Egy hölgy KATÁs egyéni vállalkozást szeretne indítani, viszont van lejárt diákhitele. Megállapodása van az MKK Zrt-vel, miszerint havi 25 000 Ft-ot fizet. Elmondása szerint ennek ellenére, ha pénz kerül a számlájára, akkor azt azonnal elviszik.
Egyéni vállalkozását ÁFÁsként szeretné indítani, mert a Duna House így kéri. Lehetséges az az eset, hogy az egyéni vállalkozói számláját is inkasszálják a diákhitel miatt? Azt tudom, hogy a diákhitel adók módjára behajtható, de így, hogy van megállapodás nem értem a dolgot.
2. Az egyéni vállalkozó természetes személynek minősül vagy nem?
Jelen pillanatban azon gondolkodom, hogy ha inkasszó kerül a számlájára, akkor az édesanyja eferen keresztül befizetheti helyette az adókötelezettségét. Ennek az szab gátat, hogy ha ő nem természetes személy, mert ez esetben csak a tételes adót tudja így teljesíteni, az ÁFÁt nem.
Köszönettel: Zsuzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-12 15:44:27

Kedves Zsuzsi,
1. Ha a megállapodásban csak az szerepel, hogy havi 25eFt-ot fizet, de nincs szó arról, ha többlet jelentkezik valamelyik számláján, akkor törlesztési kötelezettsége lenne, akkor számomra is érthetetlen, hogy miért inkasszálnák a számláját.
2. Áfa-sként pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett (Art. 114.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Acco Balance 2020-01-12 17:33:57

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra