Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Levont adó számviteli elszámolása ráfordításként


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2019-11-02 16:15:57

Kedves Attila,

Egy korábbi kérdésem kapcsán azt a választ adta, hogy az összes számla könyvelendő, nem lehet kihagyni pl hogy ne legyen olyan veszteséges a cég.
Ugyanakkor az adótörvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne kérjük vissza pl a levonható adót (ÁFA).
Ekkor azonban a könyvelésben lévő ÁFA egyenleg nem fog egyezni a NAV adószámlájával.

Helyes-e az az eljárás (eltekintve az életszerűségtől), hogy a levont, de vissza nem igényelt adót átvezetjük 86-ra, így biztosítva az egyezőséget az adószámlával? És lehet, hogy nem életszerű, hogy valaki lemond a neki járó adóról, de törvényi előírásra alapozva ezt a NAV nem tudja megtámadni (sőt vélhetően nem is akarná, hiszen ők járnak jól)?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-04 17:03:24

Kedves Ceasar,
Való igaz, az adótörvények bizonyos esetben csupán lehetőséget biztosítanak, ilyen pl. az előzetes áfa levonásba helyezése is. Ugyanakkor van egy Számviteli törvényünk is, amely a vállalkozás folytatásának alapelvéből levezetve az észszerű gazdálkodást követeli meg. Ebbe pedig -véleményem szerint- nem fér bele az adólevonási lehetőség mellőzése. Másrészről a 47.§ kifejezetten kimondja, hogy nem része a bekerülési értéknek a levonható áfa, melyből számomra az is levezethető, hogy egyéb ráfordításként sem számolható el az eredmény terhére. Következésképp a NAV a számviteli fegyelem megsértéséért vonhatja az adózót felelősségre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra