Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lízingek összefuttatása - ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

labas 2020-01-21 08:26:34

Tisztelt Önadózó!

A következőekben szeretném a segítségüket kérni:
2017-ben nyílt végű pénzügyi lízingre egy új BMW típusú személygépkocsit vásároltak.
A lízing paraméterei:
Első előleg: 40%
Futamidő: 5 év
Fennmaradó 60% lízing Merkantil Bank ZRT
A gépkocsit 2018-ban lecserélték, ahol a fent megnevezett személygépkocsi esetében a vételi jog átengedése kiszámlázásra került 27%-os ÁFA kulccsal. Az új BMW személygépkocsi esetében pedig az új partner a CIB lízing lett.
A második konstrukció a következőképpen zajlódott:
A előlegek kerültek befizetésre 2 alkalommal, illetve a első BMW-t visszavette a szalon- ahol eredetileg is vásárolták; ahol is a fennálló kötelezettség - nyílt végű lízing - kivezetésre került teljes mértékben.
Kérdésem arra irányul, hogy ebben az esetben mikor a személygépkocsit visszaveszik tőlem, s a lízing cégek illetve az BMW szalon mint átadók - átvevők egymás között rendezik a fennálló hitel lezárást keletkezik-e nekem ÁFA fizetési kötelezettségem a vételi jog átengedésén kívül? Ellentétben, hogy "csak" hitellezárás keletkezik ez esetben és nem a gépkocsit értékesítem, hiszen az nem is az én tulajdonom...?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-22 05:51:04

Osztom a véleményét, mivel a lízingbevevő nem szerzete meg a tulajdonjogát az autónak, így nem is értékesítheti azt, csupán visszaadhatja a tulajdonos lízing cégnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra