Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lízingelt csereautó saját javításban történő elszámolása a biztosító felé


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kappa 2021-01-13 13:43:48

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás ami autószereléssel foglalkozik és ügyfeleinek a javítás idejére csereautót ad, amiért külön díjazást nem számít fel, a szerelési szolgáltatás magában foglalja. A csereautó egy lízingelt személygépkocsi aminek a lízingbeadó a tulajdonosa a cég pedig üzembentartóként van bejegyezve a forgalmiba (cégautóadót a vállalkozás fizet). A csereautót az ügyfél összetörte. A szgk-ra van CASCO, aminek 100 000 Ft az önrésze. Az autót a vállalkozás maga javítja ki. Az ügyfél megfizeti a 100 000 Ft önrészt, a feletti részt pedig a biztosító. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben a vállalkozás kinek állítson ki számlát? Saját magának a javításról normál áfásan, és ezt nyújtsa be a biztosítónak, vagy elég egy proforma számlát készítenie? Hogyan járunk el helyesen az ügyfél által megtérített önrésszel kapcsolatban (milyen bizonylattal rendezhető)? Segítéségét előre is nagyon köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-13 18:45:19

Szabályosan nem lehet egy számlán a vevő és az eladó is ugyanaz a személy. Erre az esetre a proforma számla (mely nem áfa bizonylat) tökéletesen megfelel, csupán a biztosítóval történő elszámolás bizonylata lesz. Az ügyfél által megtérített részt kártérítésként, az egyéb bevételek közt kell könyvelni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra