Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Lízingszerződés lejárat számlázása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

protax 2022-09-22 08:21:05

Tisztelt Önadózó!

Szeretném segítségüket kérni, az alábbiakban:

Társaságunk gépjármű finanszírozással beszerzett 2db gépjárművet. Két különböző szervezettel szerződtünk, az egyik bank, a másik Zrt. A lízingszerződésben meghatározott futamidő végén Társaságunk mindkét esetben élt a vevőkijelőlés jogával. Az eszköz visszavételéről mindkét Társaság kiállította a számviteli bizonylatot. A bank a gépjármű visszavételének időpontját tüntette fel teljesítési időpontnak a maradványérték jóváírásakor, a Zrt. viszont helyesbítő számviteli bizonylaton az eredeti bizonylat (gépjármű átvételének) teljesítési időpontját tünteti fel a visszavételről kiállított számviteli bizonylaton. A helyesbítő számviteli bizonylaton nem kerül feltüntetésre a visszavétel időpontja. Társaságunk visszaküldte a Zrt. részére a bizonylatot, hogy nem értünk egyet a teljesítési időponttal, mivel a gépjármű visszavételi időpontja nem egyezik meg a gépjármű átvételi időpontjával, valamint azzal, hogy visszamenőlegesen törlik a gépjármű bekerülési értékét, a számviteli és társasági adó szerinti értékcsökkenés alapját. A Zrt. válasza szerint ők helyesen jártak el. Lehet, hogy a "helyesbítő" számviteli bizonylat kiállításából ered az egész probléma? Melyik szervezet jár el helyesen? Köszönöm előre is válaszukat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-22 17:18:02

Mivel nyílt végű pénzügyi lízingről van szó mindkét esetben, így anno a birtokbaadáskor csak számviteli bizonylat keletkezhetett. Ennek helyesbítésére nem alkalmazandó az Áfa tv. számlakiállítási szabálya, mert hogy nem minősül számlának. Ettől függetlenül a visszavétel időpontjának valósnak kell lennie a helyesbítő számviteli bizonylaton is, ha szerepel ilyen dátum (nem kötelező elem). Ha a helyesbítő bizonylaton nem szerepel visszavétel dátuma (szerintem indokolt lenne), de egy másik fajta bizonylaton ezt rögzítik, akkor nem kifogásolható a Zrt. eljárása sem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra