Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lótartás költségei


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kandrea 2020-09-22 11:21:43

Kedves Attila!
Egy áfakörbe tartozó Kft. magánszemélytől lovat vásárolt azzal a céllal, hogy hobbi szintű lovas szolgáltatást kíván nyújtani. Ehhez a tevékenységhez a 9319-es TEÁOR lett bejelentve.
Szeretném a segítségét kérni abban, hogy ha amennyiben lóversenyen is részt vesz akkor a nevezési díjról szóló számla költségként elszámolható-e, illetve ha díjazást ér el akkor, mint pénznyereményt áfa hatályán kívüli tételként kell-e számlázni?
Továbbá a ló bértartására, orvosi ellátására, lovaglónadrág, kantár vásárlásról szóló számlák áfája levonásba helyezhető-e? Miként befolyásolhatja a tartási költségek, egyéb költségek áfa- levonását a versenyen való részvétel ( nevezési díj (a számla kiállítója alanyi adómentes), nyeremény).

Köszönöm szépen.
Üdvözlettel,
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-22 12:38:56

Kedves Andrea,
Lovasember lévén igyekszem nem elfogultan válaszolni:)
Szóval, a hobbi lovagoltatás egyértelműen adóköteles tevékenység, így az ezzel kapcsolatos beszerzések áfa-ja a 120.§ generális szabálya alapján levonásba helyezhető (ha nincsenek arányban a bevételek a kiadásokkal, akkor elég nehéz lesz a magánjelleget cáfolni!). De. A versenyeztetés már más tészta, ennek nincs közvetlen kapcsolata az adóköteles tevékenységgel (hobbi szintű lovagoltatás), következésképp -véleményem szerint- az ezzel kapcsolatos beszerzések áfa-ja nem helyezhető levonásba. A versenyen elért díjazás a vállalkozás egyéb bevétele lesz, nem minősül ellenértéknek, így nem áfa-köteles ügylet, nem számlázandó/nem számlázható. Ami a tao-t illeti, tartok tőle, hogy a tulajdonos szórakozását szolgáló tevékenységről van (a versenyeztetés költségei tekintetében egészen bizonyosan), így ugyan elismert költség lehet a Tao tv. 3.sz.mell.B)3. alapján, de a magánszemélynél adóköteles jövedelem keletkezik, mely jogviszony szerint lesz adó- és járulékköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

kandrea 2020-09-22 13:33:57

Köszönöm szépen.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra