Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Magán állatorvos jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marczine 2021-01-26 14:06:03

Kedves Papp Attila!

Kérem, szives tájékoztatásukat az alábbi esetre.
Van egy betéti társaság, melynek tulajdonosa egy házaspár. Tevékenységi köre oktatás, fordítás, és állatorvosi tevékenység.
A feleség a beltag, aki személyes közreműködésre kötelezett, ő végzi az oktatási és fordítási tevékenységet.
A férj kültag (állatorvos), aki a társasági szerződés szerint jogosult a személyes közreműködésre, illetve az állatorvosi tevékenység tekintetében köteles is, hiszen jelenleg csak neki van hozzá szakmai végzettsége és engedélye.
Mindkét tag a Bt-ben a KATA hatálya alá bejelentkezett, és tevékenységüket munkaviszony mellett végzik (más-más munkáltatónál bejelentett heti 40 órás munkaviszony), így jelenleg a BT havonta fizeti a 25-25 eFt katát.
A kültagnak március 31.-én megszűnik a munkaviszonya. Ezzel párhuzamosan megszüntetné a bt-ben a kata adóalanyiságát március 31.-én, és április 01.-től a tevékenységét a bt-ben munkaviszony keretében látná el, havi 20 órás részmunkaidőben, mivel csak délutánonként dolgozna mint állatorvos, és ezzel együtt maradna „sima” kültag.
Ugyanakkor április 01.-től egyéni vállalkozó is szeretne lenni, mert délelőttönként mint magán állatorvos szeretne tevékenykedni.
Kérdéseim, hogy jól gondoljuk-e, hogy:
1. április 01.-től a bt-ben a munkaviszony után kell járulékot fizetnie mint részmunkaidős állatorvos, és mivel kültagként az egyéb tevékenységek tekintetében személyes közreműködésre nem kötelezett, csak jogosult,
2. az egyéni vállalkozásában így lehet-e főállású katás vállalkozó, aki fizeti maga után a havi 50.000 ft KATA-t? Továbbá a
3. két vállalkozás (a bt és az EV) kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e?
Válaszát megköszönve tisztelettel:
M.V.Terézia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-26 16:34:17

Kedves Terézia,
1. Igen.
2. Igen.
3. Igen, kapcsoltak lesznek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra