Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Maradványérték - mikrogazdálkodó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

agrom 2019-10-15 20:53:37

A társaság 2002-ben vásárolt egy járművet. Écs: 20 %, 5 év, maradványérték. A társaság 2015-től mikrogazdálkodói (beszámolót) könyvelést választott, ahol továbbra is a maradványértéken tartja nyilván a járművet. 2019-ben a társaság úgy döntött, hogy a járművet szeretné értékesíteni. A mikrogazdálkodói könyvelésben is ugyanúgy tudom elszámolni a maradványérték kivezetését és az értékesítést? Társasági adó vonzata?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-16 16:32:27

Jóllehet a vonatkozó Korm.rendelet 8.§ (3)-e kizárja a maradványérték meghatározásának lehetőségét, de a 14.§ (2) viszont úgy rendelkezik, hogy az áttérés előtti tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolásában nincs változás, azaz azokra kizárólag a Szt.rendelkezései az irányadók. Az eszköz kivezetésekor a maradványérték számvitelileg egyéb ráfordítás lesz és tao alap növelő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

agrom 2019-10-16 17:40:13

Tisztelt Papp Attila!
Nagyon köszönöm szíves tájékoztatását!

Felhasználói hozzászólás

agroviva 2019-11-19 16:15:26

Tisztelt Papp Attila!
Fenti kérdéskört kibővítve kérdezném: ha nem a maradványértékkel kombinált értékcsökkenést számolom el a számviteli törvény szerinti écs-nél, hanem az adótörvénnyel megegyezőt -/tehát az eszköznek még van leíratlan nettó értéke/-akkor egy értékesítése esetén ezzel a megmaradt nettó értékkel meg kell növelnem a Tao alapot? Köszönöm válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-19 19:33:48

Minden számvitelben elszámolt écs, tárgyi eszközzel kapcsolatban elszámolt egyéb ráfordítás növeli a tao alapját, akár mikro, akár nem.
papattila

Szakértői hozzászólás

RD 2021-05-13 12:13:18

Tisztelt Pap Attila!

398/2012 Korm. rendelet szerint 7 pont 8§ 2 bekezdése alapján azokra a napokra kell meghatározni amely napokon az eszköz állományban volt, jelen esetben pü-i lízing 4 éves. azaz évente 25 %, de a 5 bekezdésnél azt írja hogy a társasági adótörvény szerinti adókulcsot kell alkalmazni ami gépjárművek esetében 20%
1996. évi LXXXI. Tao. törvény 2. számú melléklet (4) bekezdés b pont
20 százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközök:
A HR 8701 vtsz.-ból a járművek, valamint a HR 8702-8705, 8710, 8711 vtsz.-ok.
A vállalkozás KIVÁs. Kérdésem hogy mely értékcsökkenési kulccsal kell számolni. Illetve a pénzügyi lízing esetében a vállalkozás az utolsó részletet nem fizeti meg mert nyílt végű pü lízing. a számviteli bizonylat a teljes értékről szól, 8§ 3 bekezdése szerint maradványérték nem állapítható meg. Ezt az utolsó fennmaradó részletet hogy kell ebben az esetben kezelni. Segítségét előre is köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-13 16:49:18

- A Korm.rend. 8.§ (5) alapján a Tao tv. szerinti leírási kulcsot (20%) kell alkalmaznia a mikronak, akár tao alatt adózik, akár kiva alatt.
- A pénzügyi lízingelt eszközt beruházásként kell kezelni a lízingbevevőnél, akár nyíltvégű, akár zártvégű a konstrukció. Nyíltvégű esetében a nyilvántartásba vétel bizonylata a futamidő elején kibocsátott számviteli bizonylat, amely a teljes nettó értéket tartalmazza (azaz benne van az utolsó részlet is). Mivel mikro szabályokat alkalmaz a lízingbevevő, ezért nem lehet maradványértéket meghatározni, mindentől függetlenül. Ha 4 év elteltével visszaadja az autót, akkor a maradék nettó értéket az egyéb ráfordításokkal szemben számolja el. Mint látható, a mikro szabályok bizonyos esetben könnyítést jelentenek, bizonyos esetben pedig korlátokat, így minden gazdálkodónak a saját tevékenységének sajátosságait mérlegelve kell eldöntenie, hogy él-e a különös szabályokkal vagy visszatér a normál beszámolókészítésre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 6 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra