Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Megbízási díj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2022-01-18 21:01:51

Magyar állampolgár, állandó lakhelye Magyarországon van. Németh országban dolgozik, ott biztosított. Elfordul, hogy mikor idehaza van megbízási szerződéssel munkát végez, (Előadó művész) díjazásban részesül, a díjazás összege meg haladja a m.bér 30% át.
Kinek és mennyi adó, és járulékfizetési kötelezettség keletkezik. Egyébként van érvényes adószáma magánszemélyként végzett tevékenységre. a végzett tevékenység nincsen a NAV nál bejelentett tevékenységek között. Esetleg felverheti. Számlát is tud adni, és akkor ugyan az a helyzet mind, ha megbízási szerződéssel végezné?
Köszönettel: K. M

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-19 05:24:46

Kedves Marianna,
Szja: a két ország közt van hatályos kettős adóztatást elkerülő egyezmény (2011.évi LXXXIV.tv.). Ennek alapján meg kell állapítani, hogy melyik államban bír adóügyi illetőséggel (4.cikk). Ehhez sajnos nincs elég információ a kérdésben. Ha német adóügyi illetőséggel rendelkezik, akkor a magyar megbízási díjból Magyarországon nem kell/nem lehet szja-t vonni, azután teljes egészében Németországban fog adózni.
Járulék: mivel a megadott információk alapján Németországban rendelkezik biztosítással (és a közösségi koordinációs rendelet egyik alapelve az 1 joghatóság elve, azaz egyidejűleg csak 1 tagállamban lehet valaki biztosított), így a magyar megbízási díj után a magyar magánszemélynek kell Németországban megfizetnie a járulékot, a német tb jogszabályok alapján. A magyar kifizető az A1-es igazolás bemutatása mellett mentesül a járulék levonása, a szocho megfizetése alól.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2022-01-19 09:29:25

Nagyon szépen köszönjük.
Marianna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra