Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Megbízási jogviszony KIVA alatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

NextAudit 2020-03-03 10:25:39

Tisztelt szakértő úr,
többes jogviszonnyal rendelkező magánszemély az egyik KIVA alá tartozó, egyszemélyes Kft-jében az ügyvezetői teendőit megbízási jogviszonyban látná el saját maga havi 45.000 Ft bruttó megbízási díjjal.

Jól gondolom, hogy mivel nem válik biztosítottá (nem éri el a minimálbér 30%-át) ezért nem kell bejelenteni a NAV-hoz 1041-es nyomtatványon a megbízását?

Mivel a Kft a KIVA alá tartozik, ezért a havi 2008-as bevallásban csak a megbízási díjat és a levont 15% SZJA-t kell feltüntetni, a levont SZOCHO-t és a szakképzési hozzájárulást nem?
Egyáltalán kell nála szocho-t és szakképzésit vonnunk?

A 10% költségelszámolást lehet alkalmazni nála? Úgy tudom, hogy mivel vezetői megbízásról van szó, ő nem alkalmazhatja ezt.
Köszönettel,
Zsolt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-03 16:20:27

Kedves Zsolt,
Szerintem nem jól gondolja, társas vállalkozóként biztosítottá válik, be kell 1041-esen jelenteni, de a járulékokat és az adókat a tényleges jövedelme (45eFt) alapján kell megfizetnie. Valóban nem alkalmazható a 10%-os költséghányad, mivel nem önálló tevékenység bevételének minősül. A kifizetést szja, járulék, szocho, szakho terheli.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-03 16:21:30

Most villant be, hogy kivás cégről van szó: szocho és szakho nem terheli, viszont kiva alapot képez.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra