Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Megváltozott munkaképességű szochó kedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

atinveszt 2020-08-07 15:37:28

Kedves szakértő! Munkavállaló fogyatékossági támogatás határozatot adott le. Ez alapján a munkáltató megváltozott munkaképességű szocho kedvezményt igénybe vehet?

Lehet valaki egyszerre fogyatékos támogatásra, és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosult? Nem ugyanaz a kettő, ugye?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-08 09:49:42

Valóban nem ugyan az a három ellátás. Az utóbbi kettő esetében kizáró ok a rendszeres pénzellátásban való részesülés, ennek pedig a fogyatékossági támogatás megfelel. Az én olvasatomban a fogyatékossági támogatásról szóló határozat felmutatása nem jogosít szocho kedvezményre (Szocho tv. 13.§ (5)).
papattila

Szakértői hozzászólás

atinveszt 2020-08-09 21:16:54

Köszönöm a választ. Az első feléhez annyit fűznék, hogy megtaláltam közben, hogy fogyatékossági támogatás kivétel, nem számít rendszeres pénzellátásnak. "(A fogyatékossági támogatást nem sorolja fel az 1993. évi III. törvény 4.§ (1) bekezdés i) pontja a rendszeres pénzellátások között, így a fogyatékossági támogatásban részesülőnek a rokkantsági ellátás megállapítható, illetve másfelől annak folyósítását a rokkantsági ellátásra tekintettel nem kell megszüntetni.)"
- ezt másoknak írom, aki esetleg még olvassa.
-szochó kedvezmény akkor pedig nem.. csak ha lenne mellette rokkantsági ellátásról is határozata..

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-10 20:03:44

Valóban, Önnek van igaza, nem kizáró ok a fogyatékossági támogatás egyik ellátásnál sem (2011.évi CXCI tv. 1.§ (2)10, 10.§ (2)c) és 13.§ (2)b)). Ezer bocsánat a dezinformálásért!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra