Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Mezőgazd ősterm kiegészítő tevékenysége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hortobagyine 2021-11-29 19:21:08

Tisztelt Szakértő! A mg őstermelők kiegészítő tevékenységeinek besorolásával kapcsolatban lenne kérdésem, észrevételem. 2 szakmai állásfoglalásban más-más leírás található arra vonatkozóan, hogy a mg.őstermelő ha kiegészítő tevékenységet is folytat, és mellette egyéni vállalkozó más tevékenységekre, a kieg. tevékenységet felveheti vagy nem veheti fel a váll. igazolványába is? A NAV inform füzetben 8.oldalon: "Nem zárja ki a mezőgazdasági őstermelőként történő nyilvántartásba vételt az, ha a mezőgazdasági őstermelő kiegészítő tevékenysége az egyéni vállalkozóként folytatott tevékenységei között is szerepel."
Önadózó 2021/10.szám 32oldal PM szakértő:"Azonban fontos megjegyezni, hogy a kiegészítő tevékenység után is lehet egyéni vállalkozóként adózni abban az esetben, ha nem az őstermelői, hanem az egyéni vállalkozói nyilvántartásba veteti fel a magánszemély a kiegészítő tevékenységet."
-Az őstermelő a kieg tevékenységet ősterm-ként és egyéni vállalkozóként is bejegyeztetné. Megteheti?
Köszönöm. Hortobágyiné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-30 04:59:26

Kedves Hortobágyiné,
A Csgtv.3.§ (3) bekezdésében kimondja, hogy a "mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége tekintetében nem folytathat egyéni vállalkozói tevékenységet". A 2.§ g) pontja meghatározza az "őstermelői tevékenység" fogalmát, melybe beletartozik a kiegészítő tevékenység is. Ebből pedig számomra az következik, hogy a kiegészítő tevékenységre is igaz, hogy egyidejűleg nem lehet mindkét vállalkozási forma tevékenységei közt bejegyezve.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra