Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Mikro- vagy kisvállalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2019-05-09 14:14:51

Tisztelt Önadózó!

Van 'A' és 'B' Kft, ezek kapcsolt vállalkozások. Azt szeretném kérdezni hogy 2018 év végén változik a kkv besorolásuk mikrovállalkozásból kisvállalkozásba ha az összevont létszám mindig 10 fő alatt van és volt eddig is, viszont a 2016-2017-2018 évi beszámolóban az összevont nettó árbevétel átlépte a mikrovállalkozás maximumát?


Köszönöm.
üdv.,
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-11 06:48:59

Kedves Taxman,
Bár nem azonos a két fogalom tartalma, de az említett kapcsolt vállalkozások vélhetően kapcsolódó vállalkozások is, így a besorolást az összesített adatokkal kell elvégezni. A minősítés két dologtól függ: 1. létszám (ez úgy tűnik rendben van, mikro), 2. bevétel vagy mérlegfőösszeg. Ha az utóbbi kettő közül valamelyik benne marad a határértékben (2millió euró), akkor maradnak mikrok. A minősítést normál esetben az adóév első napján kell elvégezni. 2019.01.01-jén az utolsó rendelkezésre álló beszámoló a 2017-es. A változáshoz a 2 éves szabályt is alkalmazni kell. Ezek alapján úgy tűnik 2019-ben kisvállalkozások lesznek.
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-05-11 11:46:00

Kedves Pap Attila.

Köszönöm.
Üdv.,
taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra