Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Mobiltelefon számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bobe77 2020-11-23 19:50:06

Kedves Attila!
Vállalatunk mobiltelefon számla könyvelését szeretném felülvizsgálni. Több előfizetéssel rendelkezünk, az évek óta bevált gyakorlat, és talán a megszokás alapján az alábbi módon történik a számla könyvelés:
TESZOR 61.20.12, 61.20.13,61.20.14 70-30% ÁFA megosztás, és a 20% után megfizetjük az egyes meghatározott juttatások után fizetendő közterheket. Ez a része ha jól gondolom ok.
A kérdésem a TESZOR 61.20.42-es mobilnet előfizetésre irányul inkább. Ebben az esetben az 5% ÁFÁ-t nem vonjuk le. A mobilnet előfizetés bruttó értékét dolgozónként nyilvántartjuk, és "Egyes meg nem határozott juttatás" jogcímen bekerül a bruttó bérbe, és bérként adózik, a dolgozó az M-lapján 300-as sorban kerül feltüntetésre a 08-as-ban. A számfejtés ellenére a nettó kifizetésbe nem kerül be ez a bérelem. Akárhogy is nézem, már azt sem értem az ÁFÁ-t miért nem vonjuk le ez esetben, és a bérben a fenti módon való átfuttatást pedig egyáltalán nem.
Valami esetleg elkerülte a figyelmemet? Kérem iránymutatását a fentiekben a jövőbeni helyes kezelésre vonatkozóan. Előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-24 05:51:38

Internet szolgáltatás esetében nem ír elő vélelmezett adóköteles juttatást az Szja tv, így szja+szocho kötelezettsége nem keletkezik a cégüknek. Ami az áfa-t illeti, a 124.§ erre szolgáltatásra nem ír elő levonási tilalmat, azaz a 120.§ főszabálya alapján helyezhető levonásba, azaz adóköteles tevékenységhez hasznosulás esetén a teljes előzetes áfa levonható.
papattila

Szakértői hozzászólás

bobe77 2020-11-25 20:08:01

Köszönöm a választ!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra