Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Msz ingatlan bérbeadás és Kata ev


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jlaszlo1 2020-04-02 09:48:37

Tisztelt Attila, kérdésem hogy ha egy magánszemély saját ingatlanját bérbe adja, ezután SZJA-t vonnak le tőle, akkor ez a bevétel bele számít e a katás egyéni vállalkozóként szerzett bevételei közé: bele számít e az alanyi adómentesség határát képező bevételbe, bele számít e a tételes kata határát képező bevételbe? Az ingatlant mint magánszeméy, nem mint vállalkozó adja bérbe. Nagyon köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-02 11:10:40

Az alanyi mentesség keretösszegébe beleszámít, nem számít viszont katás bevételnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

jlaszlo1 2020-04-10 09:35:31

Köszönöm a választ! Ha az ingatlan két magánszemély tulajdonában van 50-50%-ban, dönthetnek úgy hogy a bérbeadásból származó bevételből ettől eltérő arányban részesüljenek? pl 80-20%-ban? Az szja tv 4.§ 6) alapján kérdezem ezt. Ha az szja alapján ez működik, ez a megállapodás az áfa tv alapján is érvényes lehet? A lényeg az lenne hogy így az EV ne érje el a 12M AM határt. Ha ez egy lehetőség, változtat ezen, ha mindkét magánszemély EV?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-10 13:46:26

Igen, az Szja tv. értelmében megállapodással el lehet térni a tulajdoni arányoktól, így lehet az a megosztás akár 80-20% is. Ebből pedig az is következik, hogy az áfa alanyiságnál is ugyanígy oszlik meg a bevétel és "telik" az alnyi mentességi keretösszeg. Az ev-k közt ugyanúgy lehetséges a megosztás (persze nem katás ev-k közt, hiszen ez kizáró ok lenne).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra